
Contactează-ne!
Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.
Are un rol important in identificarea ganglionului limfatic santinela (primul ganglion unde ajung celulele canceroase din tumora) la pacientii cu cancer, in special cancer de san si melanom malign. Identificarea ganglionilor limfatici santinela faciliteaza planificarea tratamentului si ajuta medicul chirurg sa evite proceduri invazive inutile, cum ar fi limfodisectia ampla, care poate avea o serie de consecinte importante, ca de exemplu aparitia limfedemului. De asemenea, limfoscintigrafia este un instrument de evaluare pentru pacientii cu limfedem, fara legatura cu bolile maligne.
Limfoscintigrafia foloseste cantitati mici de material radioactiv (de obicei Technetiu-99m) combinat cu o molecula purtatoare, denumit radiofarmaceutic sau radiotrasor. Radiofarmaceuticul este injectat sub piele (intradermic) si este apoi preluat de circulatia limfatica. La acest nivel emite radiatii sub forma de raze gamma care sunt detectate si captate de o camera speciala (camera gamma) sau de un dispozitiv de imagistica (scanerul SPECT). Cu ajutorul unui computer se obtin imagini ale vaselor limfatice, precum si ale ganglionilor limfatici aflati pe traseul lor.
Limfoscintigrafia este o investigatie nedureroasa si foarte putin iradianta. Ofera medicilor o imagine detaliata a drenajului limfatic, permitand identificarea anomaliilor si planificarea tratamentului adecvat.

Ce este sistemul limfatic
Sistemul limfatic este o retea de canale mici denumite vase limfatice, similare vaselor de sange, prin care circula un fluid (numit limfa) si celule ale sistemului imunitar (limfocite) in tot corpul.
Pe traseul vaselor limfatice se afla ganglionii limfatici, care constituie statii de filtrare a limfei pentru corpuri straine, cum ar fi bacteriile, virusurile si polenul, precum si pentru resturi celulare, produsi toxici de metabolism sau excesul de lichide din sistemul venos.

Cand este indicata limfoscintigrafia?
Medicii recomanda efectuarea limfoscintigrafiei in 2 situatii:
Identificarea preoperatorie a ganglionul limfatic santinela
Acesta este este primul ganglion unde ajung celulele canceroase din tumora maligna. Este cunoscut faptul ca in evolutia naturala a cancerului, boala metastazeaza (se „impastie”) pe calea ganglionilor limfatici.
In oncologie, anii 1990 au marcat un moment crucial prin introducerea conceptului de biopsie a ganglionului santinela, care a revolutionat stadializarea cancerului, in special a neoplasmului mamar si a melanomului malign.
Limfoscintigrafia ganglionului santinela permite identificarea si marcarea ganglionului santinela pentru a putea fi excizat de catre chirurg si analizat la microscop cu efectuarea examenului anatomo-patologic. Aceasta etapa de diagnostic este esentiala in cazul unui cancer si are implicatii in prognostic si alegerea tratamentului.
In cazul cancerului mamar, statusul ganglionilor axilari reprezinta cel mai important indicator prognostic pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar invaziv aflat in stadii incipiente:
- Daca la nivelul ganglionului axilar se evidentiaza metastaze carcinomatoase, se va face limfodisectia axilara - procedura chirurgicala care are ca scop indepartarea unui numar mare de ganglioni din axila (in medie 20) si care poate fi insotia de morbiditate importanta.
- Insa daca in ganglionul santinela nu sunt identificate celule canceroase, nu se va efectua acest gest chirurgical la nivelul axilei – se va efectua doar monitorizare. In 80 % din cazurile de cancer de san precoce, limfodisectia axilara este excesiva si poate avea o serie de complicatii, unele serioase, ca de exemplu limfedemul.
In cazul melanomului malign, limfoscintigrafia are o rata de succes mare (>90%) de identificare a cel putin unui ganglion santinela, fiind utila in stadializare si planificarea tratamentului.
Limfoscintigrafia poate fi folosita si pentru cancerele ginecologice si cancerele din sfera ORL.

Diagnosticarea zonelor de blocaj in cazul unui limfedem
Afectarea sistemului circulator limfatic determina frecvent acumularea de lichid limfatic la nivelul membrului sau regiunii de corp respective, cu aparitia limfedemului.
Limfedemul poate sa fie localizat la nivelul unuia sau ambelor membre (superioare sau inferioare) sau in alte zone ale corpului (torace, cap, organe genitale). Cel mai adesea, limfedemul este secundar, aparand in special dupa interventii chirurgicale sau radioterapie la pacientii cu cancer.
Odata instalat, limfedemul nu poate fi vindecat, dar cu un tratament corect, poate fi controlat si ameliorat.
Detectia locului de obstructie a canalelor limfatice este foarte importanta, in functie de aceasta putandu-se alege un tratament eficace al limfedemului. Limfoscintigrafia permite evaluarea drenajului radiotrasorului comparativ la ambele membre cu indentificarea locului unde apare obstructia.
De asemenea, investigatia poate fi utila pentru evaluarea ascitei chiloase sau a chilotoraxului (prezenta de limfa in cavitatea peritoneala, respectiv in cavitatea pleurala).
Cum ar trebui sa te pregatesti pentru limfoscintigrafie?
In cazul limfoscintigrafiei, nu este necesara o pregatire speciala a pacientului.
Femeile ar trebuie sa informeze medicul sau tehnicianul de medicina nucleara daca alapteaza sau daca exista vreo posibilitate de a fi insarcinate. Investigatia poate expune un fat in curs de dezvoltare la radiatii si ca urmare trebuie amanata, iar radiotrasorul poate fi transmis copilului prin laptele matern. De aceea, femeile care alapteaza vor trebui sa foloseasca laptele matern muls inaintea investigatiei sau lapte praf, timp de 1-2 zile dupa scintigrafie, pana cand radiotrasorul va fi eliminat complet din organism. De asemenea, se recomanda sa evite contactul apropiat (<2 metri) cu sugarul si copiii mici ( < 5 ani) pentru o perioada 24 de ore.
Lasa bijuteriile acasa sau indeparteaza-le inainte de inceperea examinarii. Aceste obiecte pot interfera cu scanarea.
Adu cu tine alte examinarile imagistice efectuate si toate documentele medicale realizate pentru boala ta.
Cum se realizeaza limfoscintigrafia?
In cazul scintigrafiei sistemului limfatic, radiotrasorul nu va fi injectat intravenos ca in alte tipuri de scintigrafii, ci sub piele (intradermic) in diverse puncte, in functie de zona care urmeaza a fi examinata. Radiotrasorul va fi preluat de sistemul limfatic, cu vizualizarea vaselor acestuia, precum si a ganglionilor limfatici aflati pe traseul lor.
Scanarea incepe imediat dupa injectare. Pielea va fi marcata pentru a arata unde se afla ganglionii limfatici pentru a putea fi reperati cu usurinta de chirurg pentru a fi excizati.
Tipul de studiu pe care il efectuezi va determina locul unde este injectat radiotrasorul, numarul de scanari efectuate si durata examinarii:
Melanom malign
- Se injecteaza 2-5 doze de radiotrasor in piele sau in alt tesut din jurul melanomului.
- Se pot face imagini ale bratelor si axilelor, membrelor inferioare si zonei inghinale sau ale capului, gatului si pieptului sau ale altor zone, in functie de localizarea tumorii.
- Aceasta procedura dureaza de obicei 1-2 ore, dar poate dura si mai mult.
Cancer la san
- Radiotrasorul poate fi injectat in mai multe locuri in apropierea tumorii si/sau in jurul areolei sau mamelonului.
- Se vor face imagini la nivelul sanul, toracelui si zonei axilare.
- Scanarea dureaza de obicei 30 de minute pana la o ora.
Limfedem
- Materialul radiofarmaceutic este injectat intre primul si al doilea deget de la fiecare mana sau picior.
- Se vor scana atat membrul superior (sau membrul inferior) umflat, cat si cel sanatos, astfel incat cele doua parti sa poata fi comparate.
- Ti se poate cere sa faci anumite miscari (mers, strangerea degetelor de la maini, ridicarea de greutati etc.). Dupa ce finalizezi aceste exercitii, se vor face scanari suplimentare.
- In functie de gradul de obstructie limfatica si de cauza, scanarea poate dura de la 30 de minute pana la cateva ore.
Care sunt benefiiciile limfoscintigrafiei?
Aceasta investigatie de medicina nucleara a inlocuit, in esenta, limfangiografia, o procedura mai complexa utilizata anterior pentru evaluarea sistemului limfatic, precum si pentru a determina raspandirea cancerului la ganglionii limfatici.
Identificarea unui ganglion limfatic santinela la pacientele evaluate pentru cancer mamar sau melanom are un rol esential in ghidarea strategiilor de tratament. Un ganglion limfatic santinela ofera informatii diagnostice privind prezenta sau absenta metastazelor ganglionare si prezice potentialul metastatic al bolii.
Daca nu se gasesc celule tumorale in ganglionul santinela, atunci poate fi evitata o interventie chirurgicala mai radicala (ca de exemplu, disectia ganglionilor limfatici axilari in cazul cancerului mamar) care poate avea complicatii importante, cum ar fi limfedemul secundar. Morbiditatea asociata cu disectia ganglionilor limfatici axilari, si anume limfedemul, a consolidat rolul limfoscintigrafiei.
Identificarea ganglionilor limfatici santinela si biopsia ca instrument de stadializare in melanomul cu grosime intermediara au eliminat, in mod similar, necesitatea disectiei ganglionilor limfatici la pacientii pentru care o astfel de interventie chirurgicala ar oferi beneficii reduse.
Cine interpreteaza rezultatele si cand le poti obtine
Un medic specialist in medicina nucleara va interpreta imaginile si va emite un raport pentru medicul trimitator. Este important sa discuti rezultatul cu medicul tau curant.
Atunci cand faci o investigatie de medicina nucleara in cadrul Departamentului de Medicina Nucleara din Campusul Medical Pallady, medicul iti va elibera rezultatul rapid, in 24-48 de ore, un aspect important mai ales in cazul pacientilor oncologici. De asemenea, programarea pe care ti-o oferim este intr-un timp scurt din momentul solicitarii.
Departamentul de Medicina Nucleara REGINA MARIA este dotat cu aparatura de ultima generatie de inalta performanta pentru investigatii de tip SPECT (pentru scintigrafie) si PET-CT, care incorporeaza tehnologii moderne, cu protocoale de achizitie si reconstructie care contribuie la reducerea semnificativa a dozei de iradiere, in acelasi timp obtinandu-se imagini de inalta calitate. Progresul in tehnologia folosita este dublat de experienta importanta a echipei medicale de medicina nucleara.
Consultant: Dr. Irina Strugari, medic specialist medicina nucleara, Centru de Medicina Nucleara, Campus Medical Pallady
Surse de informatie:
- www.radiopaedia.org
- www.radiologyinfo.org
- www.news-medical.net
- www.insideradiology.com.au
- www.radiology-center.com
- www.mountsinai.org
- www.nibib.nih.gov