Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Se bucura din nou de viata dupa ce a invins artrofibroza si a primit un ligament artificial LARS

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
La 37 de ani, Florina isi traieste din nou viata cu pasi siguri. Zambeste, lucreaza, merge la plimbare cu fiul ei, conduce fara dureri. Aceste lucruri simple au devenit din nou posibile abia dupa ce a trecut prin 5 interventii chirurgicale la nivelul genunchiului stang si peste un deceniu de lupta cu durerea.

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

Problemele Florinei au inceput acum 12 ani, in timpul unei partide de squash. O accidentare banala s-a dovedit a fi o ruptura de menisc si ligament incrucisat anterior (LIA), unele dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului care, in cazul ei, s-au complicat in mod neasteptat. Dupa 3 interventii chirurgicale care au esuat, din motive si cauze diferite, tanara a ajuns in cabinetul dr. Gabriel Stefanescu, un medic ortoped supraspecializat in chirurgie artroscopica, chirurgie traumatologica si endoprotezare, care opereaza in Spitalul Euroclinic.

Accidentarile multiple si lantul de operatii

Prima interventie chirurgicala pentru ruptura de menisc si ruptura de ligament incrucisat anterior a fost realizata la Targu Mures in 2013, dupa ce Florina s-a accidentat jucand squash.  La scurt timp, a cazut din nou. De data aceasta la ski. Pentru ca si-a smuls grefonul de pe os, a avut nevoie de o noua operatie. Timp de 10 ani s-a ferit de cazaturi si aparent era bine. Pana in 2023, cand s-a produs un nou accident. Florina a decis din nou sa se opereze. Ii ramasese genunchiul blocat in flexie si nu mai putea amana interventia chirurgicala. S-a operat in noiembrie 2023, insa interventia nu a reusit sa o ajute sa mearga normal din nou.

“S-a facut o revizie de LIA, mi s-a recoltat grefa din tendonul patelar, doar ca ceva s-a intamplat acolo, nu a functionat. M-am chinuit 7 luni cu recuperarea, am urmat intocmai indicatiile medicului si nu a functionat. Nu aveam flexie, nu aveam extensie, era foarte dureros, nu puteam sa merg. Am primit o grefa mult prea scurta, care din punct de vedere mecanic nu avea cum sa functioneze”, ne-a explicat Florina, adaugand ca interventia a fost facuta pe repede inainte, fara cumva sa se calculeze riscurile care pot sa apara si care in cazul ei erau mult mai multe decat la un pacient aflat la prima ligamentoplastie.

Pentru ca nu putea merge corect, Florina si-a descentrat bazinul si desi a lucrat foarte mult si intens alaturi de un kinetoterapeut pentru a-si recapata pozitia anatomica normala, lucrurile nu s-au imbunatatit. Mergea in continuae cu genunchiul indoit si incerca sa compenseze prin ridicarea bazinului. Pe langa calitatea vietii mult scazuta, Florina era daramata inclusiv psihic. Si asta pentru ca nu putea face aproape nimic din cauza durerilor: “Daca as fi fost nepasatoare dupa interventie sau n-as fi facut kineto sau n-as fi respectat indicatiile medicului, mi-as fi asumat. Dar am facut tot ce mi-a zis. Mi-a zis ca fac infiltratii, am facut. Mi-a zis sa incerc nu stiu ce metode, am incercat. Mi-a zis sa-mi inchiriez nu stiu ce aparatura, am inchiriat. Faceam kinetoterapie 5 zile pe saptamana si petreceam in clinica intre 2 si 3 ore, zilnic. Am muncit luni bune pentru nimic”.

Un nou inceput, o noua abordare

Pentru ca genunchiul stang devenise rigid, foarte dureros si aproape imposibil de folosit, Florina a cautat o noua solutie. S-a documentat, a discutat cu mai multi medici ortopezi, specializati in traumatologie sportiva, de data aceasta din Bucuresti. A aflat pentru prima oara ca are si artrofibroza de la kinetoterapeutul Toma Vasilescu, caruia ii va fi mereu recunoscatoare inclusiv pentru recomandarea facuta de a discuta cu dr. Gabriel Stefanescu. De altfel, Florina a ales sa se opereze in vara anului 2024 la dr. Gabriel Stefanescu, in primul rand pentru expertiza sa in cazurile complexe de ligamentoplastie si, in al doilea rand, pentru abordarea propusa de medicul ortoped si implicarea aratata in a-i oferi cea mai buna solutie.

“Eu m-am oprit la domnul doctor Stefanescu pentru ca am rezonat cu dansul si mi s-a parut ca pentru prima data am auzit niste sfaturi prietenesti, pe masura intelegerii mele, pentru ca nu am pregatire medicala sa inteleg tot ce sta in spatele cuvintelor si termenilor. Si-a facut timp sa fie foarte explicit si sa-mi spuna care sunt variantele, indiferent daca decid sa ma opereze dansul sau nu”, ne-a explicat Florina.

Intrucat investigatiile imagistice au identificat prezenta artrofibrozei (o afectiune care presupune formarea de tesut fibros in interiorul articulatiei, n. red.) la nivelul genunchiului, dr. Stefanescu i-a propus Florinei o revizie de LIA in doi timpi, ceea ce presupunea realizarea a 2 interventii chirurgicale la maximum 6 luni distanta. Prima interventie a constat in curatarea completa a tesutului fibros si refacerea structurilor osoase afectate. Practic, s-a reconstruit terenul pentru reconstructia ligamentului incrucisat LIA.

“Cazul ei este in mod special deosebit datorita unui cumul de factori negativi, incepand cu interventia care nu a fost efectuata corespunzator, tunelurile prin care s-a ancorat initial grefonul nu au fost corespunzatoare, recuperarea nu a fost iarasi corespunzatoare, lungimea grefonului noului ligament nu a fost cea potrivita. Pacienta nu a mai putut sa mai faca flexie si usor, usor a ajuns in artrofibroza. Prin urmare, era nevoie mai intai sa curat artrofibroza si sa astup tunelurile respective, apoi sa asteptam sa se formeze os sa pot sa fac tuneluri noi in care sa pot sa proiectez corect noul ligament. De exemplu, daca foloseam aceleasi tuneluri, risca a-si rupe din nou ligamentul” ne-a explicat dr. Gabriel Stefanescu, adaugand ca se poate face revizie de ligamentoplastie intr-un singur timp numai daca tunelurile sunt efectuate corect si daca nu există fibroza.

Operatia finala, moderna, prin tehnica inovatoare LARS

A doua etapa a reviziei de ligamentoplastie a fost realizata in martie 2025, in Spitalul Euroclinic si a constat in reconstructia completa a ligamentului incrucisat anterior prin tehnica revolutionara LARS. Comparativ cu ligamentoplastia clasica, reconstructia cu tehnica LARS presupune utilizarea unei grefe artificiale, cu o durabilitate extinsa, pentru toata viata. Bineinteles, in conditiile in care pacientul urmeaza intocmai recomandarile medicului si ale kinetoterapeutului cu privire la perioada de recuperare.

“Tehnica LARS este inedita, revolutionara si 100% sigura. Implementez aceasta tehnica in Romania din 2017, fiind printre primii specialisti din tara care au inclus-o in practica. Cel mai important avantaj al ligamentului artificial LARS este durabilitatea extinsa, dar si rezistenta ridicata si faptul ca permite o recuperare rapida. Inca de a doua zi dupa efectuarea operatiei, pacientul poate calca pe piciorul afectat”, explica dr. Stefanescu.

Totul a decurs conform planului, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. “M-am simtit foarte bine incat din prima zi. Pentru mine a fost un soc, pentru ca experimentand interventia din noiembrie 2023, unde am avut niste dureri groaznice, unde mobilitatea mea a fost foarte, foarte scazuta pentru foarte mult timp,credeam cumva ca asa e normal sa se intample dupa o interventie. Si vazand acum cum m-am simtit de data aceasta, pentru mine a fost wow. Am mers pe picioarele mele cu sprijin foarte putin, cu o carja. Am renuntat la carja dupa prima saptamana, am putut sa conduc dupa prima saptamana. Inca sunt tematoare, pentru ca fac foarte multe lucruri si mi-e teama sa nu gresesc cumva. Tin legatura cu domnul doctor, il intreb tot timpul daca este in regula sa fac ceva. Si dansul mereu ma intreaba si cum ma simt, daca au aparut simptome noi, daca s-a intamplat ceva”, ne-a explicat Florina, adaugand ca dupa fiecare interventie realizata de dr. Gabriel Stefanescu a lucrat indeaproape cu fiziokinetoterapeutul Toma Vasilescu pentru implementarea programului de recuperare de care avea nevoie.

La mai bine de 6 saptamani de la interventia chirurgicala, Florina merge normal, fara dureri. “Genunchiul meu este functional, sunt in grafic cu tot ceea ce zic manualele ca ar trebui sa pot face in perioada in care ma aflu. Am revenit la viata normala dinainte de toate accidentarile si suferintele”, spune Florina, adaugand ca la 5 saptamani de la interventie am reusit sa calatoreasca fara sa aiba niciun disconfort

Florina stie ca nu exista recuperare fara munca si ca mai are mult de lucrat pentru a se pregati muscular, dar este mai mult decat dispusa sa depuna tot efortul necesar pentru a mentine toate beneficiile oferite de reconstructia laparoscopica a ligamentului incrucisat anterior, realizata de dr. Stefanescu. Urmeaza cu sfintenie toate indicatiile si recomandarile medicului, precum si pe cele ale kinetoterapeutului, iar faptul ca merge normal o motiveaza sa continue recuperarea.

O lectie despre perseverenta si profesionalism medical

Dupa ce a trecut prin 5 interventii chirurgicale la nivelul genunchiului stang, Florina crede ca cel mai important este sa-ti alegi cu grija medicul ortoped. Asta cu atat mai mult cu cat ea, de fiecare data, s-a documentat atent, a citit mult si nu a ales intamplator. Mai crede ca pana sa ajunga la dr. Gabriel Stefanescu a avut oarecum si ghinion. Inca dinainte de a face a 3-a interventie si-a dat seama ca trebuie sa aleaga un ortoped traumatolog, care lucreaza foarte mult cu sportivii de performanta, tinand cont ca era deja la a 3-a trauma. Si a ales un medic bun, cu foarte multe reusite. Din pacate, operatia ei nu s-a numarat printre ele. Desi a trecut prin multe experiente pe cat de dureroase, pe atat de dezamagitoare, nu si-a pierdut nicio clipa increderea ca va reusi sa intalneasca medicul potrivit.

“Pe domnul doctor Stefanescu l-am simtit foarte implicat si dornic sa rezolve problema intr-un final. Am simtit ca o sa faca tot ce ii sta in putinta. Sincer, nu stiu, am simtit asta pr si simplu si am intrat fara nicio problema in sala de interventie de 2 ori cu dansul, stiind ca si daca e sa se intample ceva, daca lucrurile sunt mai grave decat indica RMN-ul, dansul o gaseasca o varianta sa rezolve problema. Si as face-o de nenumarate ori, sincera sa fiu”, ne-a marturisit Florina, adaugand ca dr. Stefanescu nu i-a oferit promisiuni sau garantii, ci i-a spus ca va face tot ce poate pentru a o ajuta.

La randul sau, medicul ortoped isi aminteste ca atunci cand Florina a intrat prima data in cabinetul sau era speriata si oarecum neincrezatoare. Era de inteles, avand in vedere istoricul ei medical si interventiile anterioare esuate.

“Eu obisnuiesc sa spun pacientilor toate lucrurile care se pot intampla, ca pot sa existe complicatii si incerc sa-i fac sa inteleaga cat mai bine lurcrurile, pentru ca am invatat ca poti sa lucrezi usor cu un pacient lamurit. Aceasta abordare mi-a fost insuflata de mentorul meu si usor, usor mi-am insusit-o datorita experientei indelungate cu pacientii. Am vazut ca un pacient bine informat si pregatit pentru a intampina orice complicatie este un pacient cu care lucrezi usor”, sustine dr. Gabriel Stefanescu.

Povestea Florinei nu este doar una despre suferinta si vindecare, ci si despre rolul esential al actului medical bine facut, al unei echipe dedicate si al unui medic care si-a pus toata experienta in slujba pacientului.

Consultant: Dr. Gabriel Stefanescu, medic primar Ortopedie si Traumatologie, supraspecializat in traumatologie sportiva

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.