EDU.REGINAMARIA.RO

Numere care contează: înţelege valorile tensiunii arteriale

Numere care contează: înţelege valorile tensiunii arteriale

Oricine are tensiune arterială, şi are nevoie de ea. Totuşi, hipertensiunea arterială, HTA, este o boală: chiar dacă frecvent nu se manifestă, HTA netratată poate avea complicaţii mortale. Valorile crescute ale tensiunii arteriale îmbătrânesc în mod accelerat vasele şi inima, astfel încât riscul de a face accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienţă cardiacă, boală renală sau moarte subită este foarte mare.

Înţelege valorile tensiunii arteriale

TA este înregistrată sub forma a două numere, notate ca un raport:

TA
120/75 mmHg
Se va citi: 120 cu 75 milimetri de mercur

Tensiunea arterială sistolică (maximă)

Primul numar notat, care este şi cel mai mare dintre cele două numere, măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă. Sângele este pompat ritmic în artere de către inima care dezvoltă o anumită presiune pentru a reuşi să trimită sângele către toate organele.

Tensiunea arterială diastolică (minimă)

Al doilea numar, care este cel mai mic dintre cele două, măsoară presiunea în artere între contracţiile inimii, când inima se relaxează şi primeşte o nouă cantitate de sânge.

Pentru o viaţă sănătoasă, află care sunt numerele care contează

valori tensiune arteriala

Află care sunt valorile normale ale TA, precum şi care sunt numerele care indică că ai un risc mai mare pentru probleme de sănătate. TA tinde să varieze, chiar şi la oameni care au valori normale ale tensiunii arteriale. Totuşi, dacă cifrele se menţin în mod constant peste valorile normale înseamnă că eşti la risc.

Dacă suferi de diabet zaharat sau ai boală cronică de rinichi, atunci orice valoare peste 130/80 mmHg este considerată hipertensiune arterială.

Afla mai multe:

Cum traiesc cu hipertensiune arteriala