Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Frenul lingual scurt: ce este si cum se trateaza

Articol de Dr. Ioana Eftime Medic primar Orl (otorinolaringologie)
Anchiloglosia sau “limba scurta” se datoreaza unui fren lingual scurt si ingrosat, care cauzeaza dificultati de supt, in articularea cuvintelor si in igiena bucala, deoarece miscarile limbii sunt limitate.

Cum recunoastem anchiloglosia sau limba scurta?

Afectiunea poate fi depistata fie de unul dintre parinti, fie de un consultant in alaptare, in functie de urmatoarele semne si simptome:

  • Dificultatea de a scoate limba dincolo de arcadele dentare
  • Limitarea miscarii limbii dintr-o parte in alta
  • Forma limbii cand este scoasa afara, care pare sa fie crestata sau in forma de inima.

Tulburari functionale produse de anchiloglosie:

  • Alaptarea dificila a bebelusului, care nu poate suge sau inghitii corect
  • Dificultate in articularea cuvintelor prin imposibilitatea pronuntarii unor consoane (r,t,s,n etc)
  • Afectiuni stomatologice datorate igienei incomplete a cavitatii bucale
  • Probleme ortodontice de tip malocluzie dentara sau spatiu intre incisivii inferiori
  • Stresul psihologic la indivizii afectati

Tratamentul anchiloglosiei

Tratamentul  acestei malformatii este de regula chirurgical, dar  momentul interventiei este variabil in functie de gradul afectarii mobilitatii limbii.
Daca bebelusul nu poate sa suga, plange si nu ia in greutate se recomanda tratamentul chirurgical in prima luna de viata.

Daca bebelusul suge si creste se prefera expectativa, deoarece frenul se poate slabi si se observa impactul functional (scoate limba, o misca in lateral, isi linge buzele, inghite fara sa se inece etc).

Daca deficitele functionale se mentin, se recomanda tratament chirurgical. Cu cat copilul este mai mic, interventia este mai usoara, pentru ca se poate practica in cabinet cu anestezie locala si sangerarea este minima.

Exista doua optiuni terapeutice:

  • Frenotomia linguala  este o procedura chirurgicala simpla, care se poate efectua in cabinet, cu sau fara anestezie. Se poate folosi fie o foarfeca sterila, fie un cauter cu care se taie transversal frenul lingual redand astfel mobilitatea limbii. Sangerarea este minima (cateva picaturi) si se opreste prin compresie sau spontan. Bebelusul se hraneste imediat la san.
  • Frenuloplastia este o procedura chirurugicala mai complexa, care se foloseste cand frenul lingual este gros sau limba este lipita de planseul bucal. Acest tratament chirurgical se face in sala de operatie cu anestezie generala, deoarece presupune o rezectie mai extinsa si suturi care sa refaca anatomia zonei.