Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum calculezi varsta sarcinii

Cum calculezi varsta sarcinii

Varsta gestationala sau varsta copilului este calculata din prima zi a ultimei menstruatii a mamei. Deoarece, de cele mai multe ori, nu se cunoaste cu exactitate data conceptiei, pentru a calcula care este varsta copilului tau se foloseste prima zi a ultimei menstruatii.

Cum calculezi varsta gestationala:

  • Ultima menstruatie: daca mama are un ciclu regulat si cunoaste prima zi a ultimei menstruatii, varsta gestationala poate fi calculata folosindu-se aceasta zi. Astfel, varsta gestationala este calculata incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, si nu cu data fecundatiei. Asta inseamna ca, desi nu erai inca insarcinata la acel moment, primele doua saptamani ale ultimului ciclu menstrual sunt luate de asemenea in calcul.
  • Ecografia: Copilul poate fi masurat ecografic incepand cu saptamana 5 sau 6 de la prima zi a ultimei menstruatii a mamei. Aceasta masurare este cu atat mai exacta cu cat sarcina este mai mica si devine mai putin precisa pe masura ce sarcina evolueaza. Cea mai buna perioada pentru estimarea varstei gestationale cu ajutorul ecografiei este intre saptamanile 8 si 18 de sarcina. Cea mai sigura metoda de a calcula varsta gestationala este folosirea primei zile a ultimei menstruatii si confirmarea acestei date prin masuratorile obtinute la examenul ecografic.

Cum calculezi data conceptiei: 

  • In sarcina tipica: la o femeie cu un ciclu menstrual regulat, conceptia are loc in mod normal intre zilele 11 si 21 de la prima zi a ultimei menstruatii. Cele mai multe femei nu cunosc exact data fecundatiei si ca urmare, data conceptiei este estimata simplu folosindu-se prima zi a ultimei menstruatii.
  • Cazuri speciale:  Data exacta a conceptiei este cunoscuta de femeile la care s-au practicat proceduri speciale de fertilizare, cum ar fi inseminarea artificiala sau fertizarea in vitro.

Cum calculezi data nasterii:

  • Data estimata a nasterii: Pentru a calcula data probabila a nasterii, medicul va adauga 40 de saptamani sau 280 zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau va adauga 7 zile la acea data si va scadea 3 luni. Aceasta este doar o estimare, deoarece doar 5% din copii se vor naste exact la data estimata.  

Dificultati in determinarea varstei gestationale:

  • Ultima menstruatie: Va fi dificil sa se determine varsta gestationala folosindu-se aceasta metoda in cazul femeilor care au un ciclu menstrual neregulat sau care nu-si amintesc data primei zile a ultimei menstruatii. In aceste cazuri, pentru calcularea varstei sarcinii este frecvent nevoie de examenul ecografic.
  • Dezvoltarea copilului: In anumite cazuri este dificil sa determini varsta gestationala deoarece copilul este prea mic sau prea mare pentru varsta lui gestationala. De asemenea, uneori marimea uterul in prima parte a sarcinii sau inaltimea uterului in sarcina tarzie nu corespund cu prima zi a ultimei menstruatii. In astfel de situatii, este dificil sa se calculeze cu precizie varsta gestationala.