Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Confirmarea efectului revolutionar al chirurgiei metabolice in tratamentul diabetului zaharat tip 2

Articol de Prof. Dr. Catalin Copaescu Profesor Chirurgie generala

Poti vindeca diabetul zaharat tip 2 prin operatie? Incredibil, dar da. Informatia este revolutionara pentru medicina, cu atat mai mult cu cat este vorba de o boala considerata ireversibila – cronica si progresiva. Pentru a ajunge aici, a fost nevoie de munca a multor oameni de stiinta si clinicieni pentru a schimba preconceptii de lunga durata. 

Astazi, lumea academica internationala a acceptat ceea ce chirurgii bariatrici au observat cu mult timp in urma. Operatiile bariatrice la nivelul tractului gastrointestinal nu duc numai la scaderea semnificativa in greutate, dar au si efecte importante asupra diabetului zaharat tip 2 care se amelioreaza semnificativ sau chiar se remite. Nu este neobisnuit ca pacientii sa-si reduca drastic doza de insulina dupa interventie si in anumite cazuri, sa nu mai fie nevoiti sa depinda de ea. Atunci cand este efectuata pentru a trata diabetul tip 2, chirurgia obezitatii este cunoscuta sub denumirea de chirurgia diabetului sau chirurgie metabolica.

Chirurgia metabolica imbunatateste diabetul tip 2 in 90% din cazuri:

  • Reduce sau normalizeaza nivelul glicemiei
  • Reduce dozele terapeutice necesare sau chiar elimina nevoia de tratament antidiabetic
  • Amelioreaza comorbiditatile si previne complicatiile asociate diabetului

Chirurgia metabolica amelioreaza starea de sanatate:

  • Ameliorarea sau remisia diabetului tip 2 se mentin multi ani de la operatie

Este timpul sa gandim altfel ingrijirea pacientului cu diabet tip 2

Efectele benefice ale chirurgiei bariatrice asupra evolutiei diabetului zaharat de tip 2 asociat obezitatii au fost demonstrate in repetate randuri in ultimii 20 de ani. Pacientii obezi cu diabet zaharat tip 2 nu mai au nevoie de medicatie anti-diabetica, nivelul glicemiei si al HbA1c reducandu-se semnificativ sau chiar normalizandu-se dupa procedee de tip gastric bypass, diversie bilopancreatica sau dupa operatia de micsorare a stomacului.

In 2007, la o conferinta medicala care a avut loc la Roma - 1st Diabetes Surgery Summit, chirurgia metabolica a fost propusa si pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 al caror exces ponderal este mai redus -  obezitate de gradul I (BMI 30-35 kg/m2), in cazul in care schimbarea stilului de viata sau medicatia antidiabetica recomandata nu erau eficiente.

Opt ani mai tarziu, in mai 2016, la Londra, leaderii de opinie in domeniu decid sa faca o recomandare oficiala in ceea ce priveste chirurgia metabolica ca optiune standard de tratament pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2, chiar si atunci cand acestia nu prezinta exces ponderal semnificativ si, cu alte cuvinte, nu au nevoie sa scada in greutate. 

Bazandu-se pe rezultatele multor studii clinice, noul ghid valideaza efectele remarcabile ale chirurgiei metabolice care permite obtinerea unui control glicemic excelent si reduce alti factori de risc cardiovasculari.

Este o schimbare revolutionara in gandirea tratamentul acestei boli care inca ucide, ceea ce a facut ca noile recomandari sa fie acceptate de un numar impresionant de medici din 45 de organizatii medicale, printre care Asociatia Americana a Diabetului, Federatia Internationala de Diabet, Diabetes UK, dar si Asociatia Americana a Endocrinologilor Clinicieni, Colegiul American al Chirurgilor, Asociatia Europeana de Studiu al Obezitatii, Asociatia Europeana de Studiu al Diabetului, Societatea Americana de Endocrinologie si multe alte societati nationale.

 

Catalin Copaescu
 

Fata de abordarea clasica a diabetului tip 2, chirurgia reprezinta o optiune de tratament radicalaInsa, in cazul anumitor pacienti, operatiile bariatrice sunt o necesitate, mai ales atunci cand diabetul este foarte dificil de controlat, in ciuda tratamentului medicamentos si celor mai bune incercari de modificare a stilului de viata. De altfel, asa cum se afirma in acest nou ghid, persoanelor cu diabet tip 2 „trebuie sa li se ofere acces la cele mai eficiente metode de tratament” si tinand cont de rolul in reglarea metabolica, tubul gastrointestinal este o „tinta biologica si clinica semnificativa pentru controlul diabetului tip 2”. Din experienta noastra, care confirma datele din literatura, stim ca dupa interventia chirurgicala de micsorare a stomacului, in 94% din cazuri, pacientii nu mai au nevoie de insulina.” – ne-a spusProf. Asoc. Dr. Catalin Copaescu, medicul cu cea mai mare experienta din tara in chirurgia metabolica, acredidat ca Surgeon of Excellence de Federatia Internationala de Chirurgia Obezitatii (IFSO-EC) si de Surgical Review Corporation (SUA) si coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica si Metabolica din Ponderas Academic Hospital.

Cum, pot scapa de diabet, viata mea se poate imbunatati? Nu am stiut….!”

Este extrem de valoros pentru pacientii care sufera de diabet tip 2 sa stie ca au o alta optiune de tratament, cu atat mai importanta in conditiile in care nu se poate obtine controlul glicemiei cu terapia medicamentoasa traditionala.

Astazi suntem in masura sa ajutam oamenii sa traiasca mai bine si mai mult. Este dreptul pacientilor din Romania sa aiba acces la tratamente moderne, sa fie corect informati si sa stie ca exista o alternativa pentru sanatatea si viata lor. Cand un pacient continua sa aiba obezitate morbida sau chiar o obezitate de gradul I, insa un diabet prost controlat, are un risc semnificativ mai mare sa dezvolte complicatii si sa decedeze precoce.  Atunci cand este diagnosticat cu diabet tip 2, pacientul se expunde unui risc important de dezvoltare a complicatiilor renale, retiniene, neurologice si nu in ultimul rand, cardiovasculare, de multe ori fatale. De aceea, pentru un astfel de pacient cu diabet necontrolat, chirurgia metabolica poate sa insemne mai mult decat tratament, poate sa insemne preventive, imbunatatirea calitatii vietii si a sperantei de viata.” – a subliniat Prof. Asoc. Dr. Copaescu.  

Cine ar trebui sa ia in considerare chirurgia metabolica?

In prezent, chirurgia metabolica este indicata persoanelor cu obezitate severa - un IMC de 40 kg/m2 sau mai mult, sau celor cu un IMC intre 35 si 40, daca asociaza o alta boala semnificativa, ca de exemplu, diabet tip 2 sau hipertensiune arteriala, boli care le-ar pune in pericol viata si care ar putea fi ameliorate daca greutatea s-ar reduce. Pacientul trebuie sa fi incercat fara succes sa scada in greutate prin alte metode non-chirurgicale si trebuie sa nu prezinte contraindicatii pentru interventie.

Chirurgia metabolica – o optiune chiar pentru pacientii cu IMC de 30

In plus, noile ghiduri includ indicatia privind chirurgia metabolica in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 controlat inadevat prin metode conservatoare (dieta si medicatie) chiar daca prezinta un IMC de 30 kg/m2 sau chiar mai redus. Deobicei, pacientii din aceasta categorie prezinta obezitate centrala si sindrom metabolic.

Operatia de bypass gastric - cele mai bune rezultate la pacientii cu diabet tip 2

Din cele patru tipuri acceptate de operatii in chirurgia metabolica, bypass-ul gastric are cel mai bun profil risc/beneficii la majoritatea pacientilor cu diabet tip 2. Presupune scurt-circuitarea unei parti importante din stomac si a primei portiuni din intestinul subtire.

Procedura are doua componente. In prima parte se creaza un neo-stomac mic, avand 20-30 ml, prin impartirea stomacului in doua compartimente inegale. Alimentele vor trece din esofag doar in acest rezervor mic, in timp ce restul de stomac va ramane complet separat. Apoi, se sectioneaza intestinul subtire la o distanta de aproximativ 100 cm fata de stomac, iar intestinul distal este conectat la noul stomac. Circuitul alimentar se va intersecta cu fluxul secretiilor digestive produse in stomac si intestinul proximal, la o distanta de aproximativ 150 cm fata de esofag.

Procedura de bypass gastric este una dintre cele mai eficiente operatii metabolice, datorita unor mecanisme restrictive dar si entero-hormonale complexe.

Cum influenteaza chirurgia la nivelul tubului digestiv controlul diabetului tip 2?

Cercetarile au demonstrat ca efectul dramatic al chirurgiei metabolice asupra diabetului, cu revenirea la un nivel normal al glicemiei si insulinei, are loc dupa cateva zile dupa interventia chirurgicala, cu mult inainte sa se produca o pierdere semnificativa in greutate. Acest fapt sugereaza ca scaderea in greutate in sine nu este o explicatie suficienta pentru aceasta ameliorare.

Chirurgia metabolica actioneaza prin modificarea anatomiei tractului gastro-intestinal, influentand balanta enterohormonala responsabila de echilibrul glicemic. Mai mult, interventia chirurgicala pare sa modifice cantitatea si momentul in care anumiti hormoni intestinali se secreta, cu efect pe productia de insulina. Nu in ultimul rand, studiile sugereaza ca procedura chirurgicala creste sinteza unor acizi biliari care fac ca celulele sa fie mult mai sensibile la actiunea insulinei, pe de o parte, iar pe de alta parte reduc absorbtia intestinala de glucoza, avand ca efect scaderea nivelului glicemiei. In plus, chirurgia induce modificari in compozitia microorganismelor din intestin si in felul in care celulele din peretele intestinal detecteaza anumiti nutrienti si trimit semnale nervoase in zonele din creier implicate in reglarea metabolismului glucozei.

Cu siguranta, o mai buna intelegere a acestor mecanisme va ajuta la descoperirea de noi modalitati de tratament pentru diabetul tip 2, putand chiar revigora speranta gasirii unei metode de vindecare.

Cu cat este efectuata mai devreme, cu atat chirurgia metabolica va avea un efect mai bun

Un aspect esential este evidentiat de multe studii - cu cat este mai scurt istoricul de diabet, cu atat este mai mare probabilitatea de a se obtine remisia completa a diabetului dupa chirurgia metabolica.

Un predictor important pentru ameliorarea sau remiterea diabetului tip 2 dupa operatie este existenta unei mase β-pancreatice functionale.Toxicitatea glucozei, in special in cazul unui diabet prost controlat, accelereaza degradarea celulelor β ale pancreasului care secreta insulina. Daca interventia metabolica este efectuata inainte de disparitia ireversibila a acestor celule, pierderea durabila in greutate se va insoti de o sansa mai mare de remisie pe termen lung a diabetului.

Operatiile bariatrice trebuie sa fie efectuate in spitale de referinta de catre chirurgi experimentati                      

 

Echipa PAH
 

Operatiile bariatrice trebuie sa fie efectuate in spitale de referinta de catre chirurgi experimentati care practica un volum mare de interventii chirurgicale bariatrice pe an, ceea ce garanteaza succesul operatiei si o rata minima de complicatii imediate si pe termen lung.

Progresul continuu al chirurgiei metabolice a facut posibil ca aceste operatii sa aiba un risc minim pentru pacient, comparabil cu cel al unei operatii de colecistectomie. Astazi chirurgia metabolica este mult mai sigura decat a fost acum 10 ani: rata de complicatii a scazut de 100 de ori - de la 10% in chirurgia deschisa la 0,1% pentru tehnicile efectuate laparoscopic in centrele de excelenta in chirurgia bariatrica si metabolica. Pacientii nostri sunt inclusi in programe dedicate de chirurgie bariatrica si metabolica, beneficiind atat de tehnicile operatorii avansate, dar si de metode moderne de evaluare pre- si post operatorie. O echipa multidisciplinara de medici cu larga expertiza in domeniu ii supravegheaza pe termen lung pentru a se asigura ca se mentine starea de remisie a bolii si pentru a identifica si trata eventualele deficite nutritionale.”- a subliniat Prof. Asoc. Dr. Copaescu.  

De ce sa alegi sa fii ingrijit in Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica si Metabolica din Ponderas Academic Hospital?

  • Vei fi operat de chirurgi experimentati care au efectuat peste 7000 de interventii de chirurgie bariatrica
  • Operatiile se efectueaza laparoscopic in imensa majoritate a cazurilor
  • Rata de succes este mare, cu o rata minima de complicatii (0.1%), mortalitatea fiind comparabila cu cea a operatiei de colecistectomie laparoscopica
  • Pre-operator, ti se efectueaza o evaluare si pregatire comprehensiva prin care se asigura ca afectiunile asociate sunt cat mai bine controlate inainte de operatie
  • Dupa interventie, vei urma un program de urmarire periodic pe durata nedeterminata care sa te ajute sa mentii pierderea in greutate si ameliorarea bolilor asociate si prin care vor fi identificate si corectate prompt eventualele deficite nutritionale  
  • Beneficiezi de asistenta medicala telefonic, iar in situatii de urgenta, de tratamentul oferit de echipa de medici de garda, disponibili 24 h/24
  • Ai acces facil la o echipa dedicata, mutidisciplinara, incluzand medici specialisti endocrinologi, diabetologi, cardiologi, pneumologi, gastroenterologi, neurologi, anestezisti, ecografisti si imagisti, precum si la nutrtitionisti, dieticieni, psihologi si asistente specializate in ingrijirea unor astfel de pacienti cu nevoi speciale
  • Beneficiezi de expertiza institutionala in tratarea cazurilor complexe, care prezinta afectiuni severe, cum ar fi afectare hepatica, respiratorie sau cardiaca, diferite forme de neoplazii sau cu numeroase interventii chirurgicale abdominale in antecedente
  • Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 neglijat au la dispozitie de un program multidisciplinar intensiv care sa-i ajute sa isi controleze boala inainte de operatie
  • Designul intregului spital, de la saloane pana la salile de operatie este special gandit si adaptat nevoilor pacientilor bariatrici

Surse de informatie:

  • Consensus from Diabetes Organizations Worldwide: Metabolic Surgery Recognized as a Standard Treatment Option for Type 2 Diabetes, May 2016 www.diabetes.org  
  • 'Historic' Guidelines on Role of Bariatric Surgery in Diabetes, May 2016www.medscape.com

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurg 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.