Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cel mai rapid si mai puternic aparat CT, unic in Romania, disponibil in reteaua centrelor de imagistica Regina Maria

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Ponderas Academic Hospital continua angajamentul de lunga durata de a fi lider in excelenta medicala imagistica. Centrul de Imagistica Ponderas a fost recent dotat cu ultima generatie de computer-tomograf de la Siemens - CT SOMATOM® Force, o tehnologie Dual Source fara egal.

Tehnologia medicala este in continua schimbare. De aceea, este important sa tinem pasul cu progresul in imagistica. Unic in Romania, pacientii nostri beneficiaza de cel mai puternic si mai rapid aparat computer-tomograf de pe piata. 

Vitezele de achizitie a imaginilor care inainte erau de neimaginat pot fi atinse acum datorita rezolutiei temporale exceptionale a acestui aparat performant. Inima care bate poate fi scanata intr-o fractiune de secunda obtinandu-se imagini de inalta calitate, independent de frecventa cardiaca. Intreg toracele sau abdomenul pot fi scanate in doar o secunda, folosindu-se o doza de iradiere mai mica de 0,1 milisievert – aproximativ aceeasi cantitate de expunere la radiatii ca a unui zbor intercontinental. Mai mult, pacientii care inainte reprezentau limitari ale investigatiilor CT, cum ar fi copiii mici, pacientii obezi, bolnavii critici sau cu insuficienta renala, acum pot fi evaluati in siguranta, cu obtinerea unor imagini de calitate inalta.  
 

Beneficii unice pentru pacient

Comparativ cu aparatele CT conventionale, beneficiile aparatului CT SOMATOM® Force sunt multiple si importante:

 • Cea mai rapida viteza de scanare a unui aparat CT din Romania, in prezent - 74 cm pe secunda
 • Imagini de o calitate exceptionala obtinute cu o doza de radiatii cu pana la 50% mai mica 
 • Reducerea semnificativa a cantitatii de substanta de contrast la investigatiile tip angio, importanta la pacientii cu insuficienta renala sau in varsta, cu boli cronice
 • Imagini cu rezolutie buna la pacientii care nu pot sa isi tina respiratia 
 • Posibilitatea de investigare fara sa mai fie nevoie de sedare - aspect important in special la copii
 • Posibilitatea de a efectua studii dinamice functionale, inclusiv perfuzie miocardica
 • Evaluare extinsa a pacientilor indiferent de greutate (inclusiv pacientii obezi), varsta sau stare de sanatate
 • Aplicatii importante in: oncologie, cardiologie si cardiologie interventionala, urgente medicale
   

Revolutia tehnologica

Siemens Healthineers este inventatorul tehnologiei Dual Source care a revolutionat investigatia CT. Pentru a obtine rezolutii temporale mai mari (care permit un timp mai rapid de achizitie a imaginilor) si informatii spectrale ale imaginii (care ofera detalii despre compozitia chimica a unui tesut), inginerii de la Siemens au pus bazele tehnologiei Dual Source. 
Specialistii, impreuna cu medicii imagisti si clinicieni au imaginat si produs un aparat CT care contine doua tuburi de raze X pozitionate la 90 de grade unul fata de celalalt si doua detectoare intr-un singur sistem. Acestea se rotesc in jurul pacientului, obtinand informatiile imagistice de doua ori mai rapid decat in cazul aparatelor CT cu o singura sursa. 
 

Dual Source CT SOMATOM® Force este cel mai rapid aparat CT din prezent 

Aceasta tehnologie permite obtinerea de imagini de inalta calitate la o viteza de achizitie nemaiintalnita pana acum. Asta inseamna:

Scanarea inimii mai rapida decat o bataie

Datorita tehnologiei Dual Source, viteza de scanare este semnificativ mai mare, ceea ce permite scanarea intregii inimi in doar 150 ms, un timp mai scurt decat o singura bataie a inimii. Astfel, o frecventa cardiaca crescuta nu mai reprezinta un factor limitativ pentru examinarea CT a inimii.

Spre deosebire de majoritatea altor organe, inima este un organ in permanenta miscare. Asemanator cu fotografierea, pentru a capta cat mai clar o masina care se deplaseaza in viteza sunt necesare viteze mari ale obturatorului. 
Avand in vedere ca inima se misca rapid cu aproximativ 70-75 batai pe minut (bpm), un aparat CT cu o singura sursa, chiar si cu 64 de slice-uri, este prea lent pentru a vizualiza inima fara artefacte de miscare. Ca urmare, in cazul pacientilor cu ritm cardiac mai mare de 60-65 bpm este nevoie de administarea de medicamente beta-blocante care sa reduca frecventa cardiaca. 
Cu Dual Source CT, se pot obtine imagini ale inimii consistente si clare, independent de ritmul cardiac. Astfel, pacientii cu frecventa cardiaca rapida, neregulata sau aritmie nu mai au nevoie de beta-blocante atunci cand trebuie sa faca o investigatie CT cardiaca.   

Scanarea fara ca pacientul sa fie nevoit sa-si tina respiratia 

Artefactele nedorite ca urmare a miscarii asociate cu respiratia pot altera calitatea imaginii. Insa aparatul CT Dual Source rezolva acest incovenient.

Cu 74 cm pe secunda, SOMATOM® Force are cea mai rapida rata de achizitie a imaginilor din industrie, astfel incat examinarea CT a intregului torace sau abdomen poate fi efectuata in doar o secunda. Pentru pacient, asta inseamna ca nu mai trebuie sa stea nemiscat si sa-si tina respiratia, pentru a preveni artefactele de miscare. Desi pacientul respira normal, se poate obtine o calitate remarcabila a imaginii ca urmare a capacitatii de inghetare a miscarii.

Mai mult, prin aceasta viteza rapida, Siemens a depasit provocari semnificative in examinarea CT, deschizand accesul la imagistica medicala de ultima generatie chiar si celor mai sensibile grupuri de pacienti, cum sunt, de exemplu, copiii mici, mai putini cooperanti. Anterior, pentru a se evita artefactele de miscare cu imagini neclare, era nevoie ca acestia sa fie sedati. In plus, pacientii grav bolnavi sau care au suferit traumatisme majore si care nu isi pot tine respiratia timp de cateva secunde, acum beneficiaza de examinari CT fara sa se piarda calitatea imaginii.  
 

Dual Source CT SOMATOM® Force permite obtinerea unor imagini de o calitate exceptionala

Atunci cand cele mai mici detalii conteaza  - ca de exemplu, in imagistica urechii interne sau pentru vizualizarea unui stent coronarian - calitatea intregului lant de imagistica este esentiala. Cu tuburile sale de raze X Vectron™ puternice si detectoarele StellarInfinity extrem de sensibile, SOMATOM Force este aparatul CT ideal pentru o acoperire de mare viteza si volum mare la o calitate exceptionala a imaginii.
 

Dual Source CT SOMATOM® Force permite o caracterizare mai buna a tesuturilor moi

„Imagistica spectrala cu energie duala” (Spectral Dual Energy Imaging) este o tehnologie in care cele doua tuburi de raze X genereaza in acelasi timp radiatii cu niveluri diferite de energie. Aceasta tehnologie creste puterea de diagnosticare. Pe de o parte, permite diferentierea cu o precizie si mai mare a structurilor din organism – tesut, os, implanturi – si ajuta la caracterizarea si diferentierea diferitelor tipuri de placi de aterom, de ex. placa calcificata vs. necalcificata, ceea ce imbunatateste stratificarea riscului la pacientii cardiovasculari. In plus fata de informatiile structurale, se pot face evaluari functionale, cum ar fi cuantificarea concentratiei substantei de contrast in leziunile din plamani, muschiul inimii sau tumori.
 

Dual Source CT SOMATOM® Force permite evaluarea functionala a muschiului inimii

Datorita rezolutiei spatiale si temporale ridicate si acoperirii unui volum mare, aparatul CT Dual Source SOMATOM® Force de la Siemens permite introducerea in rutina clinica a imagisticii de perfuzie, ceea ce duce la imbunatatirea diagnosticului si a tratamentului bolii arteriale coronariene.

Angiografia CT coronariana este o investigatie non-invaziva importanta pentru diagnosticul bolii arteriale coronariene. Totusi, in cazul unui pacient cu leziuni moderate, informatiile despre semnificatia hemodinamica a stenozelor coronariene sunt importante pentru a decide daca pacientul ar beneficia de revascularizare miocardica. Atunci cand se efectueaza si imagistica de perfuzie a miocardului impreuna cu angiografia CT coronariana, medicul cardiolog poate obtine informatii valoroase despre fluxul si volumul sanguin in muschiul inimii si poate distinge cu acuratete miocardul sanatos de cel lezat. Prin administrarea de substanta de contrast, imagistica de perfuzie dinamica CT permite obtinerea mai multor seturi de informatii de-a lungul unei perioade de timp pentru a determina cu precizie perfuzia miocardica.  

Dual Source CT SOMATOM® Force permite un diagnostic mai rapid in medicina de urgenta

Cand un pacient cu durere toracica acuta este adus la camera de garda, timpul este hotarator. Un examen imagistic rapid si fiabil este esential pentru un diagnostic prompt si precis. Medicul urgentist trebuie sa elimine cele mai frecvente trei cauze ale durerii toracice: infarctul miocardic acut, trombembolismul pulmonar (TEP) si disectia de aorta. O singura modalitate de investigatie are avantaje semnificative fata de mai multe investigatii individuale.

Pentru acesti pacienti critici, punctele forte ale aparatului Dual Source CT SOMATOM® Force in imagistica cardiaca si toracica permit un diagnostic diferential rapid si sigur, care poate salva viata pacientului.

Cu o singura scanare si o singura administrare de substanta de contrast, aparatul CT permite investigarea toracelui, a arterelor coronariene si a intregii aorte. Se obtin imagini de calitate exceptionala cu doze de radiatii mai mici decat cele folosite de aparatele CT conventionale.

In special, in cazul trombembolismului pulmonar (TEP), SOMATOM® Force permite obtinerea unui diagnostic rapid, ceea ce permite inceperea imediata a tratamentului, deoarece evidentiaza nu numai cauza – embolul sau mai multi emboli mai mici – ci si efectul acestora asupra perfuziei la nivelul plamanilor. In plus, la copii, datorita specificitatii si sensibilitatii crescute, Dual Source CT a imbunatatit diagnosticul trombembolismului pulmonar cu trombi mici si localizati distal.

Dual Source CT SOMATOM® Force permite reducerea dozei de radiatii cu pana la 50%

Pacientii care beneficiaza cel mai mult de reducerea dozei de radiatii sunt cei care au un risc crescut de cancer pulmonar, la care se recomanda efectuarea anuala, incepand cu varsta de 50 de ani a unui examen CT toracic. Deoarece radiatiile examinarilor CT repetate pot cauza cancer la persoanele altfel sanatoase, singurul test de screening pentru cancerul pulmonar acceptat este examenul CT cu doza redusa (low-dose computed tomography - LDCT). Studiile au aratat ca rata mortalitatii poate fi redusa cu 20% daca nodulul tumoral este depistat precoce prin examinarea CT cu doza redusa comparativ cu radiografia toracica conventionala. 

Aparatul CT SOMATOM® Force permite o reducere cu pana la 50% a dozei de radiatii, datorita celor doua filtre spectrale speciale. Studiile clinice au aratat ca examenul CT toracic pentru depistarea nodulilor pulmonari folosind aparatul CT SOMATOM® Force poate fi efectuat cu o doza eficienta foarte mica, de doar 0,06 milisievert. Aceasta doza de radiatii nu este mai mare decat cea folosita pentru efectuarea unei radiografii toracice standard. 

Screeningul CT toracic cu LDCT pentru cancerul pulmonar poate fi acum implementat de rutina, ceea ce permite medicilor pneumologi sa ia decizii mai rapide si mai bine documentate cu privire la cel mai potrivit tratament in cazul acelui pacient. 
 

Dual Source CT SOMATOM® Force permite reducerea semnificativa a cantitatii de substanta de contrast pentru investigatiile AngioCT

Pana acum, administrarea de substanta de contrast era problematica pentru multi pacienti. Cu SOMATOM® Force, aceasta limitare a fost mult scazuta. Radiologii pot folosi o cantitate semnificativ redusa de substanta de contrast si astfel se pot face in siguranta examinari CT la pacientii cu insuficienta renala sau la pacientii varstnici, cu boli cronice. 

Dual Source CT SOMATOM® Force permite evaluarea unor pacienti variati

Nu exista doi pacienti la fel, iar unele persoane sunt mai dificil de examinat – insa si in cazul acestor pacienti, medicii clinicieni au nevoie intotdeauna de rezultate cat mai precise. Cu viteza de achizitie exceptionala, rezervele de putere si sensibilitatea remarcabila, SOMATOM® Force se adapteaza fiecarui pacient, de la cel mai mic la cel mai mare, de la cel cu greutate normala, la cel cu obezitate. Automatizarea inteligenta ajusteaza parametrii de scanare la dimensiunea si forma fiecarui pacient. 
 

Surse de informatie:

 • www.siemens-healthineers.com
 • www.insideradiology.com.au
 • www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 • www.cassling.com
 • www.uclahealth.org
 • www.nice.org.uk
 • www.medgadget.com
 • www.businesswire.com
 • www.healthmanagement.org