Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce inseamna calitatea actului medical

Ce inseamna calitatea actului medical

Sa fii nevoit sa fii ingrijit intr-un spital poate fi stresant. Pacientii si persoanele dragi pot fi ingrijorati in privinta bolii, nelinistiti in legatura cu perioada de recuperare sau preocupati de costul interventiei.

Astazi, mai mult ca oricand, pacientii au la indemana numeroase optiuni in ceea ce priveste tipul serviciului medical pe care il primesc. Pacientii au nevoie de informatii de incredere si inteligibile pentru a lua cele mai bune decizii posibile.

Ce este calitatea actului medical?

Pacientii si familiile lor ajung sa aprecieze calitatea unui serviciu medical atunci cand au de-a face cu ingrijirea medicala: timpul de raspuns al unei asistente, atitudinea medicului, atmosfera din spital – toate aceste aspecte influenteaza parerea oamenilor cu privire la furnizorul de servicii medicale.

Pe de alta parte, pentru spitale, calitatea inseamna date clinice foarte specifice colectate si analizate pe o anumita perioada. Masuratorile despre calitatea actului medical nu sunt intotdeauna facile. Agentiile si companiile au modalitati diferite de raportare a rezultatelor clinice, care influenteaza felul in care evalueaza un spital in privinta unei anumite masuri privind calitatea.

Sistemele de raportare pot fi, de asemenea, complicate si costisitoare, ceea ce face ca evaluarile sa fie si mai dificil de realizat. In prezent, aceste raportari sunt limitate la un anumit numar de boli, tratamente si proceduri care sunt monitorizate, insa, pe masura ce sistemele de date si metodele de evaluare se imbunatatesc, vor fi disponibile din ce in ce mai multe informatii.

Datele arata cat de bine departamentul sau institutia obtine rezultatele dorite pentru o anumita procedura, adeseori urmarindu-se cat de corespunzator personalul clinic a intrunit standardele de ingrijire medicala.

Potrivit specialistilor in calitatea actului medical, un furnizor de servicii medicale trebuie sa asigure urmatoarele:

Siguranta: Evitarea accidentelor de ingrijire a pacientilor care se presupune ca ar trebui sa vina in ajutorul acestora.

Eficacitate: Furnizarea de servicii medicale bazate pe dovezi stiintifice si cea mai buna practica medicala.

Pacientul plasat in centrul ingrijirii: Furnizarea de ingrijire care respecta si care raspunde preferintelor, nevoilor si valorilor fiecarui pacient, asigurandu-se ca valorile pacientilor ghideaza toate deciziile clinice.

Furnizarea de ingrijire atunci cand este nevoie: Reducerea timpului de asteptare si a intarzierilor uneori daunatoare atat pentru cei care primesc, cat si pentru cei care ofera ingrijire medicala.

Eficienta: Evitarea pierderilor, precum deterioarea echipamentelor, folosirea necorespunzatoare a proviziilor, ideilor si a energiei.

Echitabilitate: Furnizarea de servicii de ingrijire care nu variaza in calitate din cauza caracteristicilor personale, precum genul, nationalitatea, localizarea geografica si statutul socio-economic.

Masurarea calitatii

Datele se prezinta sub multe forme. Informatia poate fi extrasa din dosarele medicale, facturile sau codurile administrative folosite pentru clasificarea diagnosticelor si afectiunilor. Informatia este prelucrata cu ajutorul unor modele matematice complexe pentru a o face inteligibila.

Pentru ca datele despre calitate sunt extrase din surse multiple, documentarea joaca un rol crucial in evaluare. Cand trateaza un pacient, medicul trebuie sa raporteze corect si consecvent diagnosticul specific si sa documenteze tratamentul pe care il primeste pacientul. Daca medicul face o eroare in procesul de documentare, aceasta poate avea un efect negativ asupra evaluarii spitalului – chiar daca rezultatul clinic al pacientului este optim. Documentarea corecta contribuie la limitarea erorilor de raportare, astfel incat personalul clinic si administrativ sa poata identifica mai bine oportunitatile reale de imbunatatire a serviciilor clinice.

Factori care afecteaza calitatea

Numarul de pacienti pe care un spital ii trateaza pentru o anumita afectiune sau care efectueaza o anumita procedura si severitatea bolii unui pacient la internarea in spital sunt doi factori care pot afecta evaluarea calitatii ingrijirii acordate in cadrul acelui spital.

Exista dovezi care arata ca o ingrijire de calitate este corelata cu numarul mai mare de pacienti tratati in acel spital pentru acele afectiuni sau proceduri, cu atat mai mult daca acestea sunt riscante sau extrem de dificile.

Severitatea bolii unui pacient este, de asemenea, un factor-cheie in masurarea calitatii ingrijirii in cadrul unui spital si influenteaza rezultatele clinice per ansamblu.

Intrebari despre calitate pe care i le poti adresa furnizorului tau de servicii de sanatate

Unele informatii care ti se pun la indemana pot fi pe inteles si astfel folositoare, altele pot fi neclare. Iata intrebarile la care trebuie sa obtii un raspuns pentru a te lamuri:

  • Exista informatii despre calitatea ingrijirii medicale disponibile pentru spitalul unde voi efectua investigatia sau operatia?
  • Recomandati acest spital pentru investigatia sau afectiunea mea?
  • Este spitalul acreditat de JCI (Joint Commission International este liderul mondial in acreditarile internationale de sanatate pentru siguranta pacientului)?
  • Cati pacienti au fost tratati in acest spital pentru afectiunea mea sau au efectuat aceeasi investigatie care mi-a fost recomandata?
  • Care este termenul de comparatie intre acest spital si celelalte in ceea ce priveste afectiunea mea sau investigatia pe care trebuie sa o efectuez?
  • Ce experiente au avut alti pacienti in acest spital?
  • Costurile (pentru ingrijirea medicala) vor fi acoperite de abonamentul sau asigurarea mea de sanatate?

Surse de informatie:

stanfordhealthcare.org