Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este dermatoscopia?

Articol de Dr. Chirila Roxana Medic specialist Dermatovenerologie
Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia este o metoda moderna, rapida si neinvaziva de examinare a pielii, folosita pentru a creste acuratetea diagnosticului dermatologic. 

Utilizata initial in special pentru diagnosticul in vivo al leziunilor pigmentare ale pielii (carcinom bazo- si spino-celular, melanom sau altor leziuni precanceroase – nevii nevo-celulari si keratozele actinice), dermatoscopia este in prezent utila si in diagnosticul a numeroase alte afectiuni dermatologice. 

Dermatoscopia este considerata cea mai eficienta metoda de depistare precoce a cancerului de piele.

In ce consta dermatoscopia?

Medicul dermatolog foloseste un instrument numit dermatoscop, care mareste imaginea leziunii, permitand atat vizualizarea structurilor superficiale, cat si a celor profunde.

In cazul unei alunite, dermatoscopia ajuta la examinarea amanuntita a fiecarei portiuni din alunita respectiva, permitand vizualizarea cu exactitate a caracteristicilor acesteia, care altfel sunt invizibile unei examinari cu ochiul liber. Cu ajutorul dermatoscopiei pot fi detectate pana si cele mai mici schimbari care ar putea indica o leziune pre-canceroasa sau canceroasa.

Cand trebuie facuta o dermatoscopie?

Din cauza ca numarul de cazuri de cancer de piele si mai ales de melanom este in crestere, este indicat sa mergeti la un dermatolog pentru efectuarea unui control dermatoscopic o data pe an. De asemenea, mergeti la control ori de cate ori observati ca o alunita  si-a modificat forma, culoarea si dimensiunea sau prezinta simptome (durere, prurit) sau cand alunita a fost traumatizata.

Invata ce trebuie sa urmaresti atunci cand iti verifici alunitele, urmand regula ABCDE!