Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Autoexaminarea pielii ajuta la depistarea precoce a melanomului

Autoexaminarea pielii ajuta la depistarea precoce a melanomului

Pielea este cel mai mare organ din corpul uman. Cum sezonul estival a inceput deja si pentru ca orice persoana poate face cancer de piele, indiferent de culoarea tenului, este extrem de important sa ai grija de sanatatea pielii tale.

Este cu atat mai recomandat sa verifici regulat aspectul pielii daca ai tenul deschis, imunitate redusa, multe alunite pe corp sau daca ai rude de gradul I cu multe alunite atipice sau cu antecedente de cancer de piele. De asemenea, trebuie sa limitezi pe cat posibil expunerea la soare si sa utilizezi creme de protectie solara zi de zi, nu numai atunci cand mergi la plaja. In acest fel, contribui activ la depistarea precoce a melanomului, cel mai sever tip de cancer de piele.

Melanomul nu are o incidenta foarte mare, insa este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele. Reprezinta aproximativ 2% din toate cazurile de cancer de piele, in fiecare an fiind diagnosticate peste 130.000 de cazuri la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Controlul regulat al pielii, fie in cabinetul medicului dermatolog, fie la domiciliu, reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de depistare a cancerului de piele in faza incipienta.

Invata cum sa-ti examinezi singur pielea!

Cele mai multe alunite sunt benigne, adica nu sunt canceroase. Trebuie insa verificate lunar, pentru a observa din timp eventualele modificari de culoare sau aspect. In aceste cazuri, dar si daca observi ca alunita sangereaza, provoaca mancarime, devine dureroasa sau se scurge un lichid din ea trebuie sa mergi la dermatolog pentru un consult detaliat.

Recomandarile actuale sugereaza ca autoexaminarea pielii trebuie facuta o data pe luna. Este indicat sa se realizeze intr-o camera bine luminata, in fata unei oglinzi mari in care sa-ti vezi intregul corp. Pentru spate, poti folosi o oglinda de mana. De asemenea, poti ruga partenerul de viata sa te ajute sa verifici cu atentie pielea, in special in zonele care tie iti sunt mai putin accesibile, cum ar fi pielea capului sau a spatelui.

Prima data cand iti examinezi pielea, nu trebuie sa te grabesti, ci sa analizezi cu atentie fiecare centimetru de piele.

9 pasi pentru o autoexaminare corecta si eficienta a pielii:

  • Uita-te bine la partea din fata si din spate a trunchiului. Poti ridica bratele, pentru a examina cu atentie partea din lateral, stanga, apoi din dreapta
  • Verifica bine fata, in special nasul, buzele, gatul, urechile si pielea capului. Foloseste ambele oglinzi pentru o vizibilitate cat mai buna Studiaza bine scalpul. Poti folosi un pieptene sau uscatorul de par. Cum examinarea pielii capului poate fi dificila de unul singur, poti ruga pe cineva apropiat sa te ajute.
  • Verifica bine mainile: palme, unchii, antebrate si coate. Uita-te cu atentie la partea inferioara si superioara a bratelor.
  • Analizeaza picioarele. Verifica bine partea din spate, fata, dar si partile laterale ale picioarelor. De asemenea, nu uita de unghii, talpi si spatiile dintre degetele de la picioare.
  • Foloseste o oglinda de mana pentru a analiza pielea de pe fese si din zona genitala.
  • Identifica alunitele de pe tot corpul, fii atent la aspectul lor obisnuit si nu te sfii sa le pipai.
  • Fii foarte atent daca observi ceva nou:
    • O alunita care arata diferit de celelalte
    • O pata usor in relief, care se descuameaza si este de culoare rosie sau rosu-inchis
    • O rana care se vindeca greu sau pare ca nu se mai vindeca
    • O umflatura, ferma, de culoarea pielii
  • Fa-ti o agenda si noteaza in ea data cand iti autoexaminezi pielea, precum si ceea ce ai constatat. Pentru a observa cum se modifica aspectul leziunilor in timp, ai putea face inclusiv fotografii ale acestora.

Regula ABCDE 

Invata ce trebuie sa urmaresti atunci cand verifici alunitele, petele, pistruii si alte semne pe piele, astfel incat sa poti observa eventualele schimbari majore. Un instrument eficient in acest sens este regula ABCDE de diferentiere a alunitelor normale de melanom si include principalele criterii clinice de depistare cu ochiul liber a melanomului:

A (asimetrie): forma unei jumatati a alunitei nu seamana cu cealalta
B (margine, in engleza “border”): marginile sunt neregulate si slab definite
C (culoare): culoarea nu este uniforma, leziunea avand mai multe nuante
D (diametru): leziuni cu dimensiuni mari, (mai mult de 6 mm) sau care au o crestere importanta in marime
E - se refera la evolutia in timp a leziunii

Text: Mirabela Viasu. Medical Editor

Surse:
www.cancer.org
www.clevelandclinic.org
www.health.harvard.edu
www.skincancer.org
www.aad.org
www.skincancer.org