Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul cu hipospadias - intrebari frecvente ale parintilor despre diagnosticul hipospadiasului

Articol de Dr. Ahmed Hadidi
Copilul cu hipospadias - intrebari frecvente ale parintilor despre diagnosticul hipospadiasului

Hipospadisul reprezinta deschiderea anormala a orificiului uretral pe fata anterioara a penisului. Mai exact, copilul cu aceasta malformatie urineaza nu prin varful penisului, cum este normal, ci printr-un orificiu aflat mai jos. Pentru parinti, acest diagnostic vine si cu numeroase intrebari cum sunt cele legate de tratament si de recuperarea copilului.

Este posibila stabilirea diagnosticului de hipospadias in timpul sarcinii? Daca da, este hipospadiasul motiv de intrerupere a sarcinii?

De cele mai multe ori, diagnosticul de hipospadias este stabilit dupa nastere. Diagnosticul prenatal este rareori posibil si nu constituie un motiv pentru intreruperea sarcinii.

Am un copil cu hipospadias. Care sunt riscurile ca si al doilea copil sa aiba hipospadias?

Daca un baiat are hipospadias nu inseamna ca fratii sai vor avea si ei aceasta malformatie. Rareori exista familii cu predispozitie genetica. In aceste familii, de regula, mai multi membri (de pilda, tatal, unchiul sau bunicul) au hipospadias si, in aceste cazuri, mai multi copii de sex masculin din aceeasi familie pot fi afectati.

Care este incidenta hipospadiasului?

Statisticile arata ca 1 din 125/300 de baieti au hipospadias. Potrivit unui studiu efectuat în SUA, hipospadiasul este una dintre cele mai comune malformatii la rasa alba.

Cand trebuie sa cerem sfat medical?

Este ideal sa se ceara un sfat de la un chirurg pediatru cu experienta in hipospadias in primele 3 luni de viata, intrucat intervalul optim pentru corectarea acestei maformatii este situat intre 3-18 luni.

Ce specialist trebuie sa contactam? Un chirurg pediatru, urolog sau chirurg plastician?

Este important ca parintii sa ia legatura cu un chirurg interesat de hipospadias, care sa aiba experienta considerabila si rezultate bune in tratarea acestei malformatii. Unii dintre pionierii hipospadiologiei mondiale sunt chirurgi pediatri, altii sunt urologi sau chirurgi plasticieni. Este ideal ca medicul chirurg care trateaza hipospadiasul sa fi efectuat in jur de 50 de operatii de acest tip pe an pentru a-si asigura o experienta adecvata si rezultate bune.

Cum pot sti cat de sever este hipospadiasul la copilul meu?

Exista mai multi factori care determina severitatea hipospadiasului.

  • Daca uretra se deschide la nivelul glandului, hipospadiasul este considerat usor (gradul I)
  • In cazul in care deschiderea este in jumatatea dinspre gland (externa) a penisului, hipospadiasul este moderat (gradul II)
  •  Daca deschiderea este in jumatatea interna a penisului sau in scrot, hipospadiasul este sever (gradul III)
  • Daca deschiderea este in scrot, iar scrotul este de obicei bifid, este vorba despre hipospadias perineal (gradul IV)

Formele usoare si cele moderate reprezinta 85%  din totalul cazurilor de hipospadias, iar cele severe constituie 15%.

Pozitia meatului (orificul extern al uretrei), gradul curburii si tehnica chirurgicala adecvata sunt stabilite doar in sala de operatii.

Afla mai multe despre: