Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul cu hipospadias - intrebari frecvente ale parintilor despre corectarea chirurgicala a preputului la un copil operat pentru hipospadias

Articol de Dr. Ahmed Hadidi
Copilul cu hipospadias - intrebari frecvente ale parintilor despre corectarea chirurgicala a preputului la un copil operat pentru hipospadias

Hipospadisul reprezinta deschiderea anormala a orificiului uretral pe fata anterioara a penisului. Mai exact, copilul cu aceasta malformatie urineaza nu prin varful penisului, cum este normal, ci printr-un orificiu aflat mai jos. Pentru parinti, acest diagnostic vine si cu numeroase intrebari cum sunt cele legate de tratament si de recuperarea copilului.

Cand trebuie efectuata corectia chirurgicala a preputului?

Preferabil se lasa preputul intact in timpul operatiei pentru hipospadias. Acest preput intact este un material foarte valoros in caz de complicatii (stenoza uretrala, fistula sau deschiderea plagii). Preputul este folosit pentru corectarea chirurgicala a acestor complicatii.

Care sunt posibilitatile?

Aproape 90% din pacientii cu hipospadias au un preput incomplet, adica acoperit pe fata dorsala, dar nu si pe cea ventrala. E de preferat sa se astepte 6 luni dupa operatia pentru hipospadias, pentru a fi sigur ca totul s-a vindecat fara complicatii inainte de a opera pe preput.

Exista 2 posibilitati. Prima este reconstructia preputului, preferata de 70% din parintii din Germania, Elvetia si Austria, si de aproape de 90% din parintii din Italia, Spania si Grecia. A doua posibilitate este circumcizia, preferata de evrei si de musulmani.

Fiecare operatie dureaza in jur de 30 de minute. Complicatiile sunt cam aceleasi. Exista avantaje si dezavantaje pentru ambele proceduri. Decizia finala trebuie luata de parinti. In cursul interventiei pe preput, se examineaza si uretra nou formata, pentru a se asigura ca este suficient de larga, ca face meatul mai larg si estetic.

De ce nu se poate reconstrui preputul in timpul aceleiasi interventii de corectie a hipospadiasului?

Secretiile care se acumuleaza intre gland si preput interfereaza cu vindecarea normala si cresc riscul de aparitie a infectiei si a altor complicatii.

De ce nu trebuie circumcis copilul in timpul interventiei chirurgicale pentru hipospadias?

Majoritatea chirurgilor realizeaza circumcizia in acelasi timp cu operatia pentru hipospadias. Se prefera sa se pastreze preputul ca o rezerva pentru corectarea unor eventuale complicatii.

La ce trebuie sa fim atenti dupa corectia chirurgicala a preputului?

Este foarte important sa evitam decalotarea cel putin 1 luna dupa interventie, pentru ca exista riscul ca plaga operatorie sa se deschida complet. Manopera trebuie evitata atat de parinti, cat si de medicul curant al copilului.

Afla mai multe despre: