Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum pot să stau în siguranţă la soare ?

Cum pot să stau în siguranţă la soare ?

Mulţi oameni adoră să stea la soare.

Razele soarelui ne fac să ne simţim bine şi pe termen scurt, să arătăm bine.  Frecvent asociem un ten frumos bronzat cu o stare bună de sănătate, însă culoarea pielii obţinută prin expunerea  excesivă  la soare sau la solar este de fapt un semn al accelerării efectelor îmbătrânirii şi al unui  risc crescut de a dezvolta cancer de piele.

Totuşi, cu toţii avem nevoie de soare, acesta fiind  principala noastră sursă de vitamina D care ajută la absorbţia calciului. Pentru a preveni apariţia arsurilor pielii, foto-îmbătrânii şi a cancerului de piele, Dna. Dr. Adina Dobriţoiu, medic specialist dermatolog, te sfătuieşte să nu te expui intens la soare.

Cum te poţi proteja?

Stratul de ozon se micşorează o dată cu trecerea timpului. O scădere cu 1% a acestuia duce la creşterea riscului de melanom, cel mai sever tip de cancer de piele, cu aproximativ 1-2 %.

O bariera fizică împotriva razelor UV nocive ale soarelui pot fi hainele, pălăriile de soare şi ochelarii. Totuşi, ţesăturile nu oferă o protecţie de 100%, iar razele ultraviolete se reflectă atât în nisip, cât şi în apă. Protejează-te de soare, chiar şi dacă stai sub umbrelă”- precizează Dna. Dr. Adina Dobriţoiu.

Cremele de fotoprotecţie trebuie să fie cu filtru UVA şi UVB. Academia Americană de Dermatologie recomandă să folosim creme de protecţie cu factor SPF de minim 30, ideal de 50, indiferent de nuanţa pielii. Cantitatea optimă de cremă este de 2 grame/ cm2 de piele. Aplicarea cremei trebuie să se facă cu 30 minute înainte de expunerea la soare şi repetată la fiecare două ore sau imediat după ieşirea din apă.

Sfatul specialistului: Nu trebuie să stai la soare între orele 10.00 şi 16.00, deoarece razele soarelui sunt foarte puternice şi extrem de nocive în această perioadă a zilei. De asemenea, copiii cu vârste de până la 6 luni nu trebuie expuşi direct la razele soarelui. 85% din expunerea nocivă la soare de-a lungul vieţii are loc până la vârsta de 18 ani. Ca părinte, fii un bun model pentru copilul tău şi încurajează obiceiul sănătos de prevenire a cancerului de piele!

Cum poţi diferenţia o aluniţă normală de una anormală?

 “Vă recomand să aplicaţi regula ABCDE. Astfel, vă va fi mult mai uşor sa va analizaţi aluniţele.”- ne spune Dna. Dr. Dobriţoiu.

În ce constă regula ABCDE?

A înseamnă asimetrie: forma unei jumătăţi a aluniţei nu seamănă cu cealaltă

B vine de la margine, în engleza “border”: marginile sunt neregulate şi slab definite

C vine de la culoare: culoarea nu este uniformă, leziunea având mai multe nuanţe

D înseamnă diametru: leziuni cu dimensiuni mari, (mai mult de 6 mm) sau care au o creştere importantă în mărime

E se referă la evoluţia în timp a leziunii

“Este bine să vă autoexaminaţi o dată pe lună, să vă analizaţi fiecare aluniţă şi să mergeţi la medic dacă ceva este în neregulă, deoarece melanomul poate fi complet vindecat dacă este descoperit în primele faze.

Mergi la control dacă observi că o aluniţă este asimetrică, are marginile neregulate şi mai multe culori. De asemenea, dacă aluniţa creşte într-un timp scurt (câteva luni), ajungând la o dimensiune de peste 6 mm, este un semn foarte important pentru a te prezenta la medicul dermatolog.