Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce ar trebui sa fac in privinta balonarii si gazelor?

Ce ar trebui sa fac in privinta balonarii si gazelor?

Dr. Anne Fabiny, Chief Editor Harvard Health Publications

Intrebare: Din cand in cand ma balonez si am gaze. Este incofortabil si stanjenitor. Ce pot sa fac sa scap de asta?

Raspuns: Gazele si balonarea reprezinta un subiect delicat, dar cu totii am avut de-a face cu aceste probleme la un moment dat. Desi nu sunt placute, sunt lucruri pe care le poti preveni si trata.

De cele mai multe ori gazele si balonarea sunt cauzate de dieta. Atunci cand mananci, bacteriile care se gasesc in intestine se hranesc cu carbohidratii care nu sunt digerati de organism. Astfel se elibereaza hidrogen, metan si alte gaze, care iti umfla burta. In cele din urma, organismul tau elimina gazele sub forma flatulentei.

Anumite alimente sunt binecunoscute ca fiind generatoare de gaze - in special fasolea, broccoli, varza si lactatele, care contin carbohidrati pe care nu ii poate digera toata lumea. Poti contracara gazele prin limitarea acestor alimente sau prin ingerarea acestora in cantitati mai mici. Poti lua un remediu ce contine simeticona, daca deja ai gaze.

Gazele mai pot fi generate si de aerul pe care il inghiti. Incearca sa mananci cantitati mai mici si sa mesteci incet, astfel incat sa nu ingeri aer in plus. Evita bauturile carbogazoase care sporesc ragaiala. De cele mai multe ori, gazele reprezinta mai mult o neplacere decat o problema de sanatate. Dar daca ai diaree, vomiti sau ai arsuri la stomac sau daca pierzi in greutate fara intentie si in acelasi timp ai gaze, atunci fa-ti o programare la medic.

Text: www.health.harvard.edu