Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cat de sanatoase sunt produsele autobronzante?

Cat de sanatoase sunt produsele autobronzante?

Intrebare: Folosesc un produs autobronzant in locul bronzarii la soare. Sunt aceste autobronzante sanatoase?

Raspuns: Autobronzantele ofera un mod mai sanatos de a te bronza decat expunerea la razele ultraviolete (UV) – atat la soare, cat si la solar – lucru care poate duce la cresterea riscului de cancer de piele.

Cu toate acestea,  specialistii reclama faptul ca substanta dihidroxiacetona (DHA)  - un agent pe care il contin produsele autobronzate si care confera pielii culoarea aramie specifica bronzului prin reactie cu proteinele de la suprafata pielii – poate fi daunatoare pentru piele si ii poate creste vulnerabilitatea la efectul nociv al soarelui.

In ciuda acestor recomandari, FDA (Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA) a aprobat utilizarea produselor autobronzante pentru uz extern, insa ai grija sa iti protejezi ochii, nasul si gura cand folosesti aceste produse. Aceste recomandari pot fi mai dificil de respectat daca mergi la un salon de bronzare cu spray sau cand aplici si pregatesti tu singura spray-ul, decat daca folosesti un gel sau o crema cu administrare topica.

In ciuda bronzului aramiu pe care il obtii utilizand un produs autobronzant, tot va trebui sa folosesti o lotiune cu factor de protectie solara de cel putin 15 SPF, pentru a-ti proteja pielea de efectul nociv al soarelui. Radiatiile ultraviolete pot cauza carcinoame cu celule bazale si scuamoase sau chiar cancerul de piele cu cea mai mare mortalitate – melanomul. Din totalul cazurilor de cancer de piele, 5% sunt melanoame, insa acesta este responsabil de mai mult de 75% din totalul deceselor.

In afara protectiei solare, cel mai important mod in care te poti proteja impotriva melanomului este depistarea timpurie a acestuia. Fa un control regulat al pielii si cauta alunite care ridica suspiciuni. Cauta cele cinci semne de alarma, reprezentate prin acronimul ABCDE: asimetrie, bordura neregulata, culoare neobisnuita sau mai mult de o culoare, diametru mai mare decat o radiera, sau evolutie – o alunita care se schimba.

Text: www.health.harvard.edu