Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alergia la ambrozie: simptome si tratament

Multe persoane considera primavara ca fiind sezonul polenului. Exista, insa, o planta care atinge perioada maxima de polenizare in lunile august – septembrie si se intinde pana sfarsitul lui octombrie. Este vorba despre ambrozie – acest tip de polen poate provoca rinita alergica sezoniera cunoscuta si sub denumirea de “febra fanului”.

Cea mai raspandita dintre speciile de buruieni apartinand genului Ambrosia o reprezinta specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscuta sub denumirea populara de iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustei, in functie de zona. Polenizarea este realizata cu ajutorul vantului prin raspandirea graunciorilor de polen. O singura planta matura poate elibera in atmosfera cateva miliarde de graunciori de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative pana la 40 de ani. In Romania, ambrozia este raspandita in aproape toate zonele (cu exceptia zonei dealurilor inalte si a zonei montane), crescand spontan pe terenurile lasate parloaga, in principal de-a lungul cailor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgatoare, a lacurilor, pe marginea padurilor, in apropierea daramaturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute, dar si in gradini si parcuri neingrijite sau pe santierele de constructii, in culturile de cereale si de floarea-soarelui.

Cum apare alergia?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Exista si cazuri cand varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Stranut
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Rinoree (secretie nazala apoasa)
  • Cefalee
  • Ochi iritati
  • Senzatie de mancarime in gat

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare (wheezing).

Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.

Cat de frecventa este alergia la ambrozie?

Statisticile arata ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp evolueaza spre astm. Aceste date evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa din Romania, ceea ce indica o morbiditate crescuta, comparabila cu cea data de diabetul zaharat.

Diagnostic

Mergi la medicul alergolog pentru a afla daca suferi de alergie la ambrozie. Specialistul poate confirma diagnosticul dupa ce efectueaza un test cutanat – aplica un alergen siluat pe suprafata pielii si asteapta 15 minute pentru a observa daca exista o reactie, precum inflamatia locala insotita de prurit (mancarime). Alergia la ambrozie poate fi depistata in urma efectuarii unei analize alergologice serologice – antigenul IgE specific ambrozia elatior.

Tratament

Abordarea terapeutica este complexa si trebuie sa includa:

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog. Acesta poate consta in antihistaminice si alte medicamente care combat alergiile. Exista doua tipuri de imunoterapie alergen-specifica (AIT) – subcutanata si sublinguala. AIT este singurul tratament care modifica cursul bolii, deoarece interfereaza cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. AIT este benefica atat pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cat si al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casa. Poate fi aplicata atat la adulti, cat si la copii cu scopul controlului simptomelor si preventiei dezvoltarii astmului si/sau al altor sensibilizari, insa si pentru tratamentul astmului cu componenta alergica semnificativa pentru a controla simptomele si a reduce episoadele, precum si farmacoterapia (in special, corticoterapia). Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.

Sfaturi sa gestionezi alergia la ambrozie

Daca ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, incepe sa iei medicamente cu doua saptamani inainte sa inceapa sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele. Pe langa tratamentul recomandat de medicul alergolog, incearca urmatoarele sfaturi pentru a gestiona cat mai bine alergia:

  • In timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineata. Evita expunerea la polen in acest moment al zilei.
  • Expunerea la polen mai poate fi redusa prin utilizarea aparatelor de aer conditionat cu filtre, prin inchiderea ferestrelor tot timpul si prin diminuarea timpului petrecut in aer liber in cursul sezonului polinic.
  • Nu uita ca polenul poate fi adus in casa prin intermediul hainelor, parului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimba-te cum intri in casa, fa dus inainte de culcare, spala-te pe maini dupa ce ingrijesti animalul de companie care a petrecut mult timp afara.

Surse de informatie:

https://acaai.org (American College of Allergy, Asthma and Immunology)

www.ms.ro