Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Aftele la copii: de ce apar si cum le tratam

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Denumite in mod obisnuit afte, ulcerele aftoase sau stomatita aftoasa sunt atent monitorizate si cercetate de multi ani. Cu toate acestea, etiologia exacta a leziunilor nu a fost inca identificata. Clasificate ca fiind o boala idiopatica, ulcerele aftoase sunt adesea diagnosticate gresit, tratate incorect sau ignorate.

Stomatita aftoasa recurenta reprezinta o boala inflamatorie cronica caracterizata prin ulcere bucale dureroase recidivante cu frecventa diferita. In cazul copiilor, boala este adesea asociata cu deshidratarea, ca urmare a durerii asociate aftelor si imposibilitatii de a consuma alimente solide si lichide. In aceste conditii, terapia corecta a ulcerelor aftoase recurente este deosebit de importanta.

Aftele pot aparea initial ca papule eritematoase (umflaturi rosii) care se erodeaza pentru a forma ulcere necrotice ascutite circumscrise. Pacientii cu aceste afte au un exudat gri, fibrinos si un halou eritematos. 

Exista 3 categorii de ulcere aftoase recurente:

  • Ulcere aftoase minore. Reprezinta 80-85% din ulcerele aftoase recurente, au intre 1 si 10 mm in diametru si se vindeca spontan in 7-10 zile
  • Ulcere aftoase majore. Numite si boala Sutton, acestea constituie 10-15% din ulcerele aftoase recurente. Aceste leziuni au un diametru mai mare de 10 mm, se vindeca pe parcursul unei perioade de 10-30 de zile sau chiar mai mult si pot lasa cicatrici
  • Ulcere herpetiforme. Reprezinta intre 5-10% din ulcerele aftoase recurente si se prezinta sub forma unor leziuni multiple, grupate, de 1 mm pana la 3 mm. Aceste afte se vindeca de obicei in 7-10 zile.

Cauzele aparitiei aftelor la copii

Factorii de risc pentru aparitia aftelor, atat la copii, cat si la adulti includ traume, disfunctia glandelor salivare, stresul, depresia, predispozitia genetica, infectiile locale, deficitele nutritionale, tulburarile gastrointestinale, tulburarile sistemice, alergiile sau hipersensibilitatea alimentara, fluctuatiile hormonale si expunerea chimica:

  • Leziunile traumatice locale, cum ar fi cele cauzate de o muscatura accidentala, injectia dentara, perii mai aspri ai periutei de dinti sau ingestia de alimente condimentate, pot precipita ulcerele aftoase la persoanele care sunt susceptibile.
  • Stresul emotional poate creste riscul ulcerelor aftoase. Multi copii fac afte in momente stresante: revenitul din vacanta, schimbarea domiciliului, inceputul scolii etc
  • Un istoric familial de aftoza recurenta este frecvent, desi penetranta familiala nu a fost identificata ca o categorie specifica. Un studiu realizat de Manthiram si colab. a gasit o legatura familiala la unii pacienti cu sindrom de febra periodica, stomatita aftoasa, faringita, adenita cervicala (PFAPA).
  • Au fost identificati mai multi agenti infectiosi asociati cu leziunile ulceroase aftoase, inclusiv herpesvirusul uman, virusul varicelo-zosterian, papilomavirusul (HPV), citomegalovirusul (CMV), virusul Epstein-Barr (EBV), virusul herpes simplex sau Helicobacter pylori
  • Deficitele de fier, acid folic, zinc, vitaminele B1, B2, B6, B12, C si D au fost toate implicate in ulcerele aftoase recurente (afte)
  • Tulburarile gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn, colita ulceroasa si boala celiaca pot duce la ulcere aftoase. Ulcerele pot fi singurul simptom prezent sau singurul simptom care este evident timp de un numar de ani la pacientii cu tulburari gastrointestinale, prin urmare, un grad ridicat de suspiciune trebuie mentinut atunci cand pacientii prezinta ulcere aftoase recurente (afte).
  • Afectiuni precum neutropenia ciclica, sindromul Reiter, boala Behcet sau infectia cu HIV se pot prezenta clinic si cu ulcere aftoase (afte)
  • Agentii de aromatizare, uleiurile esentiale, acidul benzoic, scortisoara, glutenul, laptele de vaca, cafeaua, ciocolata, cartofii, branza, smochinele, nucile, citricele si anumite condimente au fost implicate in recurenta aftelor la persoanele predispuse.
  • La persoanele de sex feminin ulcerele aftoase recurente (afte) sunt asociate cu ciclul menstrual.
  • Nivelurile ridicate de nitrati din apa potabila au fost asociate cu aparitia stomatitei aftoase.

Principalele simptome ale stomatitei aftoase la copii

De obicei, copiii mai mari descriu senzatii de arsura sau intepatura la nivelul mucoasei bucale cu 1-2 zile inainte de aparitia aftelor. Pacientii cu ulcere aftoase recurente mentioneaza adesea in stadiile incipiente ale afectiuni  traumatisme locale sau hipersensibilitatea alimentara.

Urmatoarele simptome pot fi de asemenea asociate aftelor: febra, durerile articulare sau musculare, cefaleea, greata, tusea, starea de rau, mai ales cand stomatita aftoasa apare in cadrul unei boli generale (faringita acuta, amigdalita sau in cadrul unui sindrom febril recurent).

Copiii refuza de multe ori sa manance normal din cauza durerii pe care o simt in gura. Tocmai din acest motiv, apare riscul deshidratarii, in special in randul copiilor mici. Semnele clinice ale deshidratarii includ: mucoase uscate, fontanela deprimata, absenta urinarii, apatie, letargie. In cazul in care copilul continua sa refuze lichidele si, implicit, solutiile orale de rehidratare poate fi nevoie de spitalizare.

Suprainfectia bacteriana a leziunilor de stomatita este relativ frecventa, febra inalta putand fi unul dintre primele semne clinice.

Tratamentul aftelor la copii

Obiectivele principale ale terapiei medicale la persoanele cu afte, inclusiv la copii, sunt ameliorarea durerii, mentinerea aportului adecvat de lichide, o alimentatie normala, rezolvarea precoce si prevenirea recurentei.

Tratamentul ulcerelor aftoase include de obicei terapia antiinflamatoare si/sau simptomatica, in timp ce imunomodulatoarele sunt rareori utilizate, cu exceptia cazurilor severe, cu vindecare dificila. Terapia simptomatica include agenti anestezici si ocluzivi, care sunt utilizati in mod obisnuit atunci cand ulcerele sunt mici si putine, pentru a reduce durerea si pentru a imbunatati aportul oral. De asemenea, s-a descoperit ca unii agenti anestezici si ocluzivi grabesc vindecarea aftelor.

In cazuri mai serioase se pot utiliza, numai cu acordul medicului, medicamente antiiflamatoare de tipul corticosteroizilor. Daca apar suprainfectiile bacteriene este nevoie de terapie antibiotica pe cale orala sau injectabila, in functie de toleranta digestiva a pacientului.

In situatiile in care deshidratarea este importanta se interneaza copilul in spital pentru reechilibrare hidroelectrolitica pe cale intravenoasa.

De asemenea, numeroase terapii naturiste au fost sugerate in tratamentul ulcerelor aftoase. El Haddad si colab. au observat reduceri ale durerii, dimensiunii si eritemul ulcerului folosind un anume tip de miere. Plasturii adezivi cu 7% alaun, plasturi mucoadezivi care elibereaza ulei de citrice si sare de magneziu sau filmele adezive cu extract de propolis pot reduce durerea si grabi vindecarea. Utilizarea cronica a comprimatelor de echinacea poate scadea recurenta, durerea si numarul de leziuni. Ozonul din aer si uleiul ozonat s-au dovedit, de asemenea, eficiente in ameliorarea durerii si a dimensiunii ulcerului aftoase recurente. Sunt, insa, necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate promitatoare.