Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Se pot trata polipii si altfel decat chirurgical?

Dr. Lăcrămioara Dobrin, Medic specialist pediatru

Policlinica Opera Center

 

 

Vegetațiile adenoide sau polipii în limbaj popular, reprezinta aglomerari de țesut limfatic. Aceștia sunt o barieră importantă în apărarea locală și generală a organismului față de multiplii agresori (virusuri, bacterii) aflați în mediul înconjurator, care pot determina infecții respiratorii repetate din primul an de viață și până la varsta de 9-10 ani, interval necesar formarii si consolidarii imunitatii.

Deci metodele care stimulează imunitatea ar putea ajuta la diminuarea țesutului limfoid care crește în dimensiuni cu fiecare infecție respiratorie. În acest scop, putem să avem în vedere metodele  medicinei alternative cum ar fi preparatele gemoterapice, homeopatia, fitoterapia, acupunctura sau presopunctura care modulează imunitatea scazând receptivitatea la infectiile respiratorii.

De asemenea, rezultate bune apar după administrarea preparatelor topice cu efect antiinflamator recomandate de către medicul pediatru.

Totusi, prezența obstructiei nazale permanente, respiratiei orale, sforăitului, otitelor recurente și hipoacuziei impun intervenția chirurgicală. Operația este una relativ simplă, în care se realizează ablația acestor vegetatii, recuperarea fiind rapidă.