Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Primul IMPLANT COHLEAR efectuat în sistemul privat de sănătate

Miercuri, 13 aprilie 2011, o echipă mixtă REGINA MARIA și CLINICA URECHII a efectuat, pentru prima dată în România, o operaţie de implant cohlear în sistem privat. Intervenția chirurgicală a durat 3 ore și a fost efectuată de către echipa condusă de Dr. Lucian David, la Spitalul Arcul de Triumf.

Băiețelul de trei ani și două luni a fost diagnosticat cu hipoacuzie severă-profundă în urmă cu un an și a fost selectat pentru operație având astfel șansa unei vieți normale.

Context

Hipoacuzia reprezintă deficitul senzorial cel mai frecvent întâlnit la om, având o incidenţă la naştere de 1 la 650 de nou-născuţi şi o prevalenţă în populaţie de 10-12%. Reabilitarea auditivă a copiilor prin implant cohlear le permite să îşi insuşească limbajul și să își amelioreze performanțele intelectuale. Copilul surd nu reuşeşte să facă acest lucru, astfel că, in lipsa auzului, copiii surzi nu-și pot forma și dezvolta gândirea conceptuală, lipsindu-le reprezentarea acustică a cuvintelor vorbite. Copilul surd se simte izolat, nu poate înțelege evenimentele din jurul său și de aceea anturajul îi este străin și ostil.

Prezentarea cazului

Baietelul A.N. a fost diagnosticat în urmă cu un an cu hipoacuzie neurosenzorială sever-profundă bilaterală, acesta prezentându-se la Clinica Urechii pentru surditate și lipsa achiziției limbajului.

În urma stabilirii diagnosticului audiologic, copilul a fost protezat bilateral și a urmat şedinţe de logopedie timp de șapte luni. În urma cu trei luni, ca urmare a unei reevaluări medicale, copilul a primit indicația chirurgicală de implant cohlear. Pregătirea pentru operație presupune evaluări audiologice și de imagistică care s-au facut în cele două unități medicale partenere, care au susținut acest proiect.

Implant cohlear

Managerul de caz al baieţelului A.N., Dr. Adrian Tudor, medic ORL şi cu competenţă în audiologie la Clinica Urechii, a declarat: "Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici , unu-doi ani, au mai multe şanse de a se integra în societate ducând o viaţă normală, fără ajutor. Este un plus şi pentru copil şi pentru societate."

"Oamenii acestia mi-au redat fericirea.", a declarat, după operaţie, mama copilului."Abia aştept ca, la anul, de Ziua Mamei, baieţelul meu să îmi spună o poezie!", a adăugat aceasta.

Operaţia de implant cohlear

Chirurgia implantului cohlear se efectuează sub anestezie generală. Chirurgul practică o incizie în osul din spatele urechii pe care se plasează stimulatorul. Electrodul ajunge în urechea internă, sediul auzului, în cohlee. Funcţionalitatea implantului este testată în timpul operaţiei cu ajutorul unui dispozitiv electronic, însă dispozitivul va fi activat după una-două luni când micul pacient va începe programul de logopedie.

Implant cohlear

Baieţelul a primit unul dintre cele mai moderne implanturi ale momentului, modelul Concerto de la compania Medel, care a fost lansat în octombrie 2010. Aparatul a fost achizitionat prin sponsorizari ale companiilor implicate şi prin efortul familiei.

"Operatia este un primul pas prin care se mobilizeaza resurse în totalitate private pentru implantarea cohleară a cel puțin trei copii până la sfârşitul anului 2011. Este o colaborare intre CLINICA URECHII şi Spitalul Arcul de Triumf, REGINA MARIA", a declarat Dr. Lucian David, Medic Chirurg ORL.

Implant cohlear

"Suntem în acest proiect pentru că am fost impresionaţi de caz şi pentru ca avem experienţa necesară în cazuri medicale speciale. Operăm de şase ani şi suntem pe piaţa de servicii private de sănătate de cincisprezece. Avem o echipă experimentată, lucrăm cu cei mai buni specialişti în domeniu şi, foarte important, avem dedicaţia pentru a face lucruri deosebite pentru pacienţii noştri. Considerăm că această operaţie a demonstrat încă o dată că, în medicina privată se operează şi cazuri complexe. Este prima operaţie de implant cohlear efectuată în privat şi ne dorim să fim un model de angajament şi pentru sistemul public de sănătate. Copiii aceştia speciali merită atenţia şi efortul nostru!", a declarat Dr. Cristian Popescu – Director Executiv al Diviziei de Spitale REGINA MARIA.

Astfel de operaţii în occident sunt acoperite de la bugetul de stat pentru sănătate. În România însă, bugetul public de sănătate, devenit restrictiv, nu mai poate răspunde necesităţilor pacienţilor cu nevoi medicale speciale. Dintr-o listă de aşteptare de 6000 de copii surzi, în 2010, doar 30 de copii au fost implantaţi, iar anul acesta numărul lor va scădea.