Artroscopia: tehnica revolutionara minim invaziva - PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

Medicul ti-a recomandat sa faci artroscopie pentru a putea diagnostica si trata afectiunea articulara de care suferi?

Echipa de medici specialisti ortopezi este pregatita pentru tine:

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o procedura chirurgicala minim invaziva folosita pentru a evalua si trata leziunile din interiorul articulatiilor.

Cuvantul artroscopie inseamnă “sa privesti in interiorul articulatiei”.

Schita operatie artroscopie

Medicul ortoped introduce in articulatie un instrument subtire, de aproximativ 4-5 mm (de dimensiunea unui pix), numit artroscop. Acesta are la capat o camera video miniaturala si o sursa de lumina cu scopul de a mari si lumina structurile din interiorul articulatiei. Camera video transmite pe un monitor imaginile marite din interiorul articulatiei, ortopedul putand astfel sa vada intreaga articulattie foarte clar.

Frecvent, artroscopia este folosita pentru examinarea genunchiul si umarului si mai rar in cazul soldului, gleznei, pumnului sau cotului.

Cand este indicata artroscopia?

Artroscopia este o procedura care ii permite ortopedului sa stabileasca cu exactitate diagnosticul si sa trateze leziunile intraarticulare, fiind extrem de utila in special pentru patologiile de mare finete din ortopedie.

Artroscopia este frecvent folosita pentru:

 • Leziuni ale cartilajului, cum ar fi rupturile meniscale la nivelul genunchiului care apar frecvent la tinerii activi si la sportivi
 • Rupturi ligamentare, cum ar fi rupturile de ligament incrucisat anterior (LIA); acestea sunt principalele rupturi intalnite la fotbalisti sau la cei care fac sporturi de pivotare (handbalisti, baschetbalisti sau schiori)
 • Corpi straini articulari
 • Sinovite cronice
 • Artroze ale genunchiului
 • Luxatii recidivante ale umarului

Ce se intampla in timpul artroscopiei?

Dupa interventie vei ramane cateva ore sub supraveghere, putand pleca acasa in aceeasi zi.

Procedura se efectueaza intr-o sala de operatii dotata corespunzator si dureaza aproximativ 30-60 minute. Anestezia este frecvent rahidiana, insa poti opta pentru anestezie generala sau pentru un alt tip de anestezie. Medicul anestezist va discuta cu tine, in cadrul consultului preanestezic, care este cea mai buna metoda in cazul tau.

imagine artroscopica la nivelul genunchiului
 

Imagine artroscopica la nivelul genunchiului: ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA).

rupturi de menisc
 

Imagine artroscopica la nivelul genunchiului: sutura meniscala in cazul unei rupturi de menisc.

In etapa initiala de diagnostic, medicul stabileste care sunt leziunile de la nivelul articulatiei respective. Urmeaza etapa a doua, in care ortopedul va introduce in articulatie, printr-o noua incizie, diverse instrumente taietoare delicate, cu dimensiuni intre 2-5 mm, special adaptate, cu ajutorul carora va trata si corecta leziunile depistate.

Deoarece artroscopul si instrumentarul chirurgical sunt subtiri, accesul in interiorul articulatiei se face prin doua-trei incizii mici, sub un centimetru, fara sa fie nevoie de efectuarea unor  incizii mari, ca cele folosite in chirurgia clasica.

Dupa interventie vei ramane cateva ore sub supraveghere, putand pleca acasa in aceeasi zi.

Care sunt avantajele artroscopiei?

Dupa artroscopie, recuperarea este mult mai rapida comparativ cu operatia clasica.

Avantaje artroscopiei fata de interventia traditionala:

 • Minim invaziva
 • Cicatrici minime
 • Spitalizare scurta, de cateva ore
 • Reintegrare rapida
 • Complicatii aproape absente