Monitorizare personalizată, adaptată la nevoile pacientului

Investigațiile genetice implică riscul oncologic, dar nu se referă doar la acesta. În centrul de medicină personalizată se pot realiza investigații genetice complexe legate de toate afecțiunile cu transmitere ereditară cunoscute, dar și investigații de farmacogenetica pentru o eficacitate maximă a terapiei. La toate acestea se pot asocia și teste de nutrigenetică, știință pe care se bazează conceperea unui plan personalizat de dietă.

Pentru pacienții deja diagnosticați cu diverse patologii, care urmează un tratament pentru o afecțiune cronică, testul de farmacogenetică poate pune în evidență cât de bine și cu ce efecte metabolizează pacientul medicamentul respectiv, iar acest lucru îl ajută pe medic să aleagă un tratament personalizat, în doză optimă, în așa fel încât medicația să ofere pacientului maximum de beneficii pentru suferința acestuia.

Un beneficiu suplimentar al testelor de farmacogenetică este evitarea schemelor de tratament care implică un număr mare de medicamente și previne utilizarea unora ineficiente sau cu efect benefic limitat. Această abordare terapeutică este cea mai eficientă în cazul bolilor neoplazice maligne, dar și al celor cronice dat fiind faptul că sporește răspunsul organismului și scade numărul complicațiilor.