Despre centru

Medicina personalizată se adresează pacientului în mod particular, personalizat, luând în calcul componentele clinice, biologice, dar și pe cele genetice și unicitatea individului. Dacă in general tratamentele se bazează pe așa-numitul pacient „mediu statistic”, medicina personalizată se raportează exclusiv la persoană. 

Medicina personalizată implică în mod special integrarea tehnologiilor genetice și a istoriei personale familiale a fiecărui pacient în parte, cu scopul de a adapta mai coerent terapia la caracteristicile unice ale individului. O componentă cheie a medicinei personalizate este terapia farmacogenetică care adaptează prescripțiile medicale în funcție de particularitățile genetice ale individului, ceea ce are ca efect îmbunătățirea eficacității tratamentului și diminuarea efectelor adverse. 
 

O astfel de abordare holistică este disponibilă la Policlinica Perla din București, unde medici de înaltă performanță fac recomandări terapeutice pe baza stării generale și a simptomelor actuale ale pacientului, dar luând în calcul starea și patologiile anterioare, afecțiunile rudelor de sânge, precum și consultații și investigații genetice specifice. Pe baza acestor date cumulate medicii pot face recomandări pentru investigații suplimentare, inclusiv în cazul în care nu există indiciile unei patologii și consulturi interdisciplinare pentru a identifica posibile patologii prezente în stadii incipiente care nu manifestă semne.  

Când toate rezultatele sunt finalizate, se realizează un plan de urmărire pe termen lung atât din punct de vedere al afecțiunilor preexistente (pe care le are pacientul deja), cât și al afecțiunilor descoperite. De asemenea, se realizează un plan de prevenție activă prin investigații periodice care vizează anumite organe, aparate sau sisteme ale pacientului, care au legătură cu starea de sănătate din prezent și cu riscul genetic.
 
Planul de urmărire conține recomandări legate de stilul de viață (dietă, aport hidric, exerciții fizice), medicație, lista investigațiilor de care respectivul pacient are nevoie pentru o bună monitorizare a sănătății și periodicitatea acestora.