Tratament medicamentos si chirurgical

Inducerea ovulatiei

Acest proces implica administrarea unor medicamente care stimuleaza ovarele sa produca mai multi foliculi maturi care sa elimine ovule spre a fi fecundate.

Monitorizarea ovulatiei si ghidarea raportului sexual

In unele cazuri, specialistul trebuie sa le explice cuplurilor pas cu pas procesul reproducerii, de a monitoriza ovulatia si de a recomanda perioada contactului sexual. De obicei, monitorizarea se face prin ecografie transvaginala, in apropierea zilei a 12-a a ciclului menstrual.

Laparoscopia

Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce are rol de diagnosticare si tratament pentru infertilitate, care presupune una, doua sau chiar trei incizii in abdomen, prin care medicul introduce un laparoscop si instrumente chirurgicale speciale. Endometrioza si aderentele intraperitoneale sunt frecvent diagnosticate si tratate laparoscopic.

Histeroscopia

Histeroscopia este o procedura minim invaziva ce consta in vizualizarea cavitatii uterine cu ajutorul unui dispozitiv numit histeroscop. Aceasta este utilizata pentru identificarea diferitelor afectiuni uterine sau pentru confirmarea rezultatelor altor teste. De asemenea, histeroscopia operatorie sau terapeutica este efectuata pentru corectarea diferitelor afectiuni puse in evidenta de histeroscopia diagnostica, de cele mai multe ori cele doua fiind efectuate in cadrul aceleiasi interventii.

Tratamentul PRP endometrial

Tratamentul PRP endometrial poate fi o solutie pentru tine, atunci cand nu reusesti sa ramai insarcinata pe calea naturala sau chiar nici prin proceduri de reproducere umana asistata, ori sarcinile nu depasesc primul trimestru de evolutie. Prin acest tratament se pot rezolva probleme precum hipotrofia endometriala, care implica un endometru subtire care nu raspunde suficient la stimulare. Poate exista si situatia in care ai un endometru normal, structural si calitativ, dar care totusi nu permite implantarea, prin umare, sarcina nu poate fi conceputa.

Tratamentul PRP endometrial poate sa fie solutia pentru a dezvolta o sarcina, in cazul cuplurilor cu probleme de fertilitate de cauza neexplicabila (10% din cupluri). Aceasta tehnica poate fi folosita si ca un tratament preventiv, deoarece creste capacitatea de implantare a embrionului. De asemenea, tratamentul PRP endometrial poate reprezenta o solutie si in cazul in care ai suferit una sau mai multe pierderi de sarcina repetate, in primul trimestru.

Pentru a putea apela la acest tratament trebuie insa sa te incadrezi in urmatoarele conditii:

  • Ai realizat un test Test Papanicolau care nu a indicat modificari si a fost efectuat in ultimele 12 luni;
  • Ai facut un examen de secretie vaginala cu cultura precum Chlamidya, Mycoplasma, Ureaplasma, in ultimele 6 luni, si nu au fost semnalate modificari;
  • Ai facut teste serologie, care pot indica hepatitele B, C, virurile HIV, SIDA si sifilis, in ultimele 6 luni, si nu au existat modificari.