Intrebari frecvente despre fertilitate si FIV

Orice sarcină începe cu unirea celulei sexuale feminine (ovocitul) cu celulă sexuală masculină (spermatozoidul), proces denumit fertilizare. Din unirea acestora rezultă o celulă unică ce conține material genetic de la ambii părinți și care prin diviziuni succesive devine un embrion și în cele din urmă un copil. Procesul de fertilizare se desfășoară de obicei în trompele uterine, unde ovocitul ajunge din ovare în urmă ovulației, iar spermatozoidul în urmă contactului sexual. În cazul fertilizării în vitro, acest proces se produce în afară corpului femeii, în laboratorul de fertilizare, ulterior embrionul rezultat fiind transferat în uterul mamei. Fertilizarea în vitro schimbă așadar doar locul în care se produce fertilizarea și primele stadii de dezvoltare ale embrionului, în rest sarcina derulându-se normal.

Ratele de succes ale fertilizării în vitro: 41-43% pentru femeile cu vârstă sub 35 ani 33-36% pentru femeile cu vârsta 35-37 ani 23-27% pentru femeile cu vârstă 38-40 ani 13-18% pentru femeile cu vârstă de 41 ani și peste.

Specialistul discută și consultă ambii parteneri pentru a evalua sănătatea, factorii de risc și afecțiunile ce pot determina infertilitate. Dacă în această etapă nu se determina o cauză a infertilității, vor fi necesare teste mai specifice. Pentru femei, acestea includ analize hormonale, monitorizarea ovulației, histerosalpingografie sau laparoscopie. Pentru bărbați, prima analiză este spermograma.

Rezerva ovariană reprezintă capacitatea ovarelor de a produce ovule pentru a fi fertilizate, rezultatul final urmând să fie o sarcină sănătoasă. Rezerva ovariană nu se referă doar la numărul de ovule, ci și la calitatea lor. Pacientele cu rezervă ovariană scăzută au o rată de sarcina mai mică și o rată de avort mai mare. În general, cea mai de succes opțiune de tratament în aceste situații este FIV cu ovule donate.

Principalele afecțiuni în care este indicată și funcționează fertilizarea in vitro sunt: Boli ale trompelor uterine (cu obstrucție sau leziuni sechelare tubare) de exemplu reducerea numărului sau motilității spermatozoizilor) Endometrioză Tulburări ovulatorii (de exemplu în cazul ovarelor polichistice) Valori crescute ale fragmentatiei ADN-ului spermatozoizilor Infertilitatea de cauză neprecizată/necunoscută.

La Centrul Columna vei găsi un program unic, de stimulare a fertilității pe cale naturală- Fertistim. Fertistim se adresează ambilor parteneri, fie că acestiea suferă sau nu de infertilitate. Fiind recomandat oricărui cuplu ce dorește o sarcina sănătoasă, programul este cu atât mai important pentru cuplurile cu vârstă peste 35 de ani, în cazul cărora fertilitatea naturală este scăzută. Acesta joacă de asemenea un rol important în procedurile de reproducere umană asistată, în cazul cărora are un impact major, cu până la 50% creșterea a șanselor de reușită. Nu în ultimul rând, programul este indicat cuplurilor care au avut în trecut probleme abortive sau celor care au avut repetate eşecuri de implantare embrionară.

Spre deosebire de FIV Standard, ICSI (injecția intracitoplasmatica cu spermă) prevede injectarea directă intraovulara a unui singur spermatozoid prin microinjectare. ICSI este un procedeu specializat de fertilizare in vitro folosit în cazul cuplurilor afectate de infertilitate masculină.

Nu exista diferente intre copiii obtinuti pe cale naturala si cei obtinuti prin FIV din punctul de vedere al procentului de malformatii, inteligentei, dezvoltarii fizice. Sunt insa mai frecvente sarcinile multiple in FIV (in jur de 25%).

Riscul de anomalii fetale în cazul FIV este similar cu sarcinile obținute normal (3-5%) și crește cu vârsta.

Testarea hormonului anti-mullerian (AMH) îți indică ce șanse ai să rămâi însărcinată, constituind un marker semnificativ al rezervei ovariene. Testul hormonului anti-mullerian este ușor de administrat și presupune prelevarea de sânge.