Consultul de specialitate
Problemele legate de infertilitate pot proveni de la tine, de la partenerul tau sau de la amandoi. De aceea, primul pas il reprezinta consultul, la care trebuie sa fiti ambii prezenti. Medicul va avea nevoie de informatii despre incercarile anterioare si despre istoricul medical al amandurora, apoi va stabili o noua strategie de conceptie.
Urmatorul pas consta in realizarea investigatiilor propriu-zise. In cazul tau, vor fi realizate o serie de analize de sange, ecografice si imagistice. Partenerul tau va trece prin niste analize legate de calitatea spermei, dar si teste de sange, genetice si hormonale. Vor urma apoi si investigatii interdisciplinare de urologie si andrologie, pentru a se stabili daca exista afectiuni la nivelul tractului urinar si a sistemului reproductiv.
Dupa aceste investigatii, se pot realiza si teste genetice si psihologice. Ultimul pas este interpretarea rezultatelor. Aici se stabilesc cauzele imposibilitatii de conceptie si ce solutii pot exista pentru remedierea lor.
Investigatii infertilitate pentru femei
Analize de laborator:
- Analize uzuale de sange: hepatite B, C, sifilis, HIV, hemoleucograma, VSH, biochimie, grup sangvin si Rh
- Analize hormonale : AMH, FSH, LH, Progesteron, Estradiol, Prolactina, Testosteron, etc
- Teste de coagulare: timp de coagulare, timp de sangerare, INR, timp Quick
- Dozarea vitaminei D3 (in cazul bolii abortive)
- Analize endocrinologie: TSH, T3, T4
Investigatii ginecologice
Investigatiile ginecologice sunt realizate de un medic specilist ostetrician cu scopul de a verifica anumite cauze posibile ale infertilitatii, cum ar fi un mucus cervical anormal (care are o frecventa de 5%), o difunctie ovulatorie (cu o frecventa de 20%) sau o disfunctie tubara (intalnita in procent de 30%). Setul de teste ginecologice include:
- Examen al secretiei vaginale
- Test Babes-Papanicolau
- Examen ADN sau Ag Chlamidia pentru col
- Teste pentru culturi ale secretiei colului
- Examene Ag Mycoplasma si Ureaplasma
Investigatii infertilitate feminina:
- Termometrizarea vaginala
- Monitorizarea ecografica a diametrului foliculului ovarian
- Histerosonografie
- Histerosalpingografia
Investigatii infertilitate pentru barbati:
- Spermograma - analizeaza sperma proaspat ejaculata. Analiza stabileste care este concentratia spermatozoizilor, numarul total al acestora, motilitatea spermatozoizilor, prezenta leucocitelor si aspectul lor morfologic. Acest test este extrem de important si, realizat din timp, ajuta la descoperirea eventualelor anomalii severe in ceea ce priveste sperma. In cazul in care se descopera existenta unei anomalii, se poate stabili imediat planul de tratament.
- Spermocigrama - analizeaza numarul, dar si tipurile de celule din sperma care mai pot exista pe langa spermatozoizi
- Spermocultura - stabileste daca exista vreo infectie care poate sa afecteze pentru un timp calitatea spermei