Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratamentul piciorului strâmb varus equin prin metoda Ponseti

Piciorului strâmb varus equin este cea mai frecventă anomalie de dezvoltare a piciorului, copilul născându-se cu piciorul adus în interior. Tratamentul trebuie  început la 3-6 săptămâni de la naştere. Copiii trataţi prin metoda Ponseti vor avea un picior puternic, flexibil şi nedureros, corecţia obţinută menţinându-se pe tot parcursul vieţii.

Ce este piciorul varus equin?

Reprezintă o anomalie de dezvoltare a piciorului care se produce în al doilea trimestru de sarcină. Aspectul clinic este tipic, evident la naştere, însă mulţi părinţi vor afla de existenţa afecţiunii cu ocazia ecografiilor efectuate în timpul sarcinii.

  • apare la 1 din 1000 de nou-născuţi
  • la 50% din copii, ambele picioare sunt afectate
  • este mai frecvent la băieţi
  • poate să fie o anomalie izolată, apărând la un copil fără alte afecţiuni  sau poate să apară în cadrul altor boli sau sindroame (mielomeningocel, artrogripoză, etc.)

Care sunt opţiunile de tratament?

Netratat, piciorul strâmb varus equin produce o infirmitate majoră, mersul devenind extrem de dificil sau chiar imposibil.

Metoda Ponseti

Metoda Ponseti a fost descrisă în 1950 de către Dr. Ignacio Ponseti, Profesor Emerit la Universitatea Iowa, SUA. De-a lungul timpului s-a dovedit ca fiind singura metodă cu o rată de succes de peste 95% atunci este corect efectuată de către un specialist în domeniu. În prezent, metoda Ponnseti s-a impus în întreaga lume ca fiind tratamentul cel mai eficient şi puţin costisitor al piciorului strâmb varus equin.

Tratamentul clasic, cel chirurgical, supunea copilul unor multiple intervenţii, pentru a obţine un aspect cât mai apropiat de normal. Din nefericire, aceste picioare tratate chirurgical ajungeau rigide, dureroase şi lipsite de forţă musculară la maturitate.

Cum corectează metoda Ponseti deformarea?

Metoda Ponseti este o procedură nedureroasă care implică manipularea piciorului, aplicarea unor aparate gipsate succesive și posibil eliberarea tendonului lui Ahile.

Înainte de aplicarea fiecărui aparat gipsat, piciorul este manipulat cu blândețe în fiecare săptămână pentru a întinde ligamentele și tendoanele scurte și rigide ale piciorului. Se aplică apoi un gips de la degete până la baza coapsei. Gipsul menține corecția obținută prin manipulare și relaxează țesuturile pentru următoarea manipulare. Astfel, oasele și articulațiile deplasate sunt aduse ușor la alinierea lor normală. 

Durata tratamentului

Pentru cele mai multe picioare, corecţia se obţine după aproximativ 4-5 gipsuri, timp de 4-5 săptămâni. Există şi forme particulare (picior complex, picior din cadrul unor sindroame) care necesită mai multe imobilizari gipsate.

Încheierea tratamentului

După aplicarea aparatelor gipsate, la aproximativ 80% din copii este nevoie de efectuarea unei proceduri pentru corecția completă a piciorului. Este o intervenţie minoră, efectuată cu anestezie locală, prin care se secţioneaza tendonul lui Ahile, după care se aplică un ultim gips. Tendonul se regenerează la lungimea și puterea corespunzătoare în timpul acestor ultime  trei săptămâni de imobilizare.

Menţinerea corecţiei: orteza de abducţie

Piciorului strâmb varus equin are tendinţa să recidiveze după corectare până la vârsta de 4 ani a copilului. Pentru a împiedica recidivele, după îndepărtarea ultimului gips, corecţia obţinută va fi păstrată prin purtarea unor orteze de abducţie.

Există mai multe tipuri de orteze de abducție disponibile. Cea mai utilizată este formată din ghete înalte, drepte, cu vârfurile deschise, legate printr-o bară de aluminiu reglabilă. Va fi purtată 23 de ore pe zi în cursul primelor 3 luni şi doar în cursul nopţii până la vârsta de 3-4 ani. Utilizarea ortezei de abducție nu va întârzia dezvoltarea copilului în cea privește șezutul, târâtul sau mersul.

Care este rezultatul aşteptat la copiii trataţi prin metoda Ponseti?

Proba timpului a demonstrat că picioarele tratate în acest fel sunt nedureroase, flexibile, cu forţă musculară păstrată, permiţând copilului să ducă o viaţă normală. În plus, recidivele care apar în urma tratamentului prin metoda Ponseti sunt mult mai uşor de tratat, decât recidivele ce apar la picioarele supuse intervenţiilor chirurgicale clasice.

Medicii noştri specialişti utilizează metoda Ponseti cu rezultate foarte bune, atat în cazurile tratate precoce, cât şi în cazul recidivelor.

Dr. Raluca Damean

Dr. Raluca Damean, Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie, Doctorand în Ştiinţe Medicale

Cursuri de specializare în tratamentul piciorului varus equin prin metoda Ponseti:

Tratamentul piciorului strâmb varus equin: evaluarea metodei Ponseti,  Praga, 2011
Workshop Metoda Ponseti, Cluj-Napoca, 2008

Lucrări ştiinţifice publicate: "Rezultatele tratamentului chirurgical al piciorului strâmb varus equin"- D. Goţia, S. Straticiuc, D. Pânzaru, R. Moisei, S. Mititelu, Al VII lea Congres Naţional de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Iaşi 2002

Citește și cartea Ponseti

Află mai multe despre metoda Ponseti citind cartea tradusă de Dr. A. Thiery "Piciorul varus equin: metoda Ponseti", Lynn Staheli, Global HELP, 2010