Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul Prenatal Harmony - un tip nou de screening pentru evaluarea riscului de sindrom Down

Testul Prenatal Harmony - un tip nou de screening pentru evaluarea riscului de sindrom Down

In timpul sarcinii, medicul dumneavoastra va va oferi variante de testare pentru a va ajuta sa evaluati sanatatea bebelusului dumneavoastra. Ca parte a ingrijirii, vi se va da posibilitatea de a va testa pentru sindrom Down, o boala genetica rara care afecteaza dezvoltarea fizica si mentala a fatului.

Expertii recomanda screeningul pentru sindromul Down

Unele afectiuni genetice sunt transmise ereditar. Altele (cum este sindromul Down), pot sa apara in timpul oricarei sarcini. Desi riscul de sindrom Down creste cu varsta, cei mai multi copii cu sindromul Down sunt nascuti de femei cu varsta sub 35 de ani. Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG) recomanda acum ca toate gravidele sa poata beneficia atat de testare de screening cat si de diagnostic pentru sindrom Down.

Ce este Testul Prenatal Harmony?

In sarcina, sangele dumneavoastra contine fragmente din ADN-ul bebelusului. Testul Prenatal Harmony este un tip nou de screening care analizeaza acest ADN din probe prelevate din sangele dumneavoastra, pentru evaluarea riscului de sindrom Down (trisomie 21) si alte doua afectiuni genetice, trisomia 18 (sindromul Edwards) si trisomia 13 (sindromul Patau).

Pentru femeile de orice varsta sau din orice categorie de risc

Analizele de sange traditionale pot omite pana la 20% dintre cazurile de sindrom Down, la femeile insarcinate. Testul Harmony a fost conceput pentru a asigura un screening prenatal cat mai exact pentru sindromul Down, la femei din orice categorie de varsta sau de risc. Acesta este un test de sange bazat pe analiza ADN care a fost utilizat pe scara larga, pentru ambele grupe de varsta, sub 35 si peste 35 de ani, in studii ce au inclus femei insarcinate cu varsta cuprinsa Intre 18 si 48 de ani pentru evaluarea trisomiei 21.

Un test mai exact

In testarea clinica, s-a constatat ca testul Harmony a identificat mai mult de 99% dintre cazurile de sindrom Down si a avut o rata de fals-pozitiv de sub 0,1%.

Claritate in timp util

Testul Prenatal Harmony necesita prelevarea unei probe de sange si poate fi realizat incepand cu a 10-a saptamana de sarcina. Rezultatele sunt de obicei disponibile in aproximativ sapte zile lucratoare. Alte teste de screening, utilizate de regula pentru sindromul Down sunt efectuate mai tarziu in timpul sarcinii si pot necesita mai multe vizite la medicul specialist.

Minimalizarea nevoii de testari ulterioare

Precizia mai mare si rata mai redusa a rezultatelor fals-pozitive oferite de testul Harmony comparativ cu testele traditionale pot reduce recomandarile de testare ulterioara datorita unui rezultat fals-pozitiv. Testarea suplimentara poate include o procedura invaziva, cum ar fi amniocenteza.

Cromozomii sexuali ai fatului

Testul Prenatal Harmony poate evidentia si prezenta afectiunilor cauzate de aparitia unei copii suplimentare sau absenta cromozomilor X sau Y, inclusiv sindromul Turner si sindromul Klinefelter. De asemenea, aveti posibilitatea de a obtine informatii despre sexul bebelusului.

Te asteptam oricand, fara programare, in reteaua noastra de puncte de recoltare din Bucuresti si din tara si in Spitalul Baneasa (cu programare), pentru testul Prenatal Harmony. Gasesti aici informatii despre locatiile de recoltare: https://www.reginamaria.ro/laborator/locatii-recoltare-analize

Text adaptat dupa si reprodus cu acordul Roche Diagnostics Romania. Mai multe informatii In materialul video educativ: Taking the Harmony Prenatal Test http://www.ariosadx.com/resource/video-page/