Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si diabetul

Stresul si diabetul

Se estimeaza ca aproape 26 de milioane de americani sufera de diabet. Unii stiu acest lucru, altii nu il stiu. Majoritatea covarsitoare – intre 90% si 95% - au diabet de tipul 2, care este adesea declansat de obezitate, o dieta inadecvata si lipsa de activitate. Alte 79 de milioane de americani sunt aproape de acea limita cu nivele de glucoza (zahar) in sange mai mare decat cele normale, o afectiune numita prediabet.

Desi se crede ca stresul cronic nu provoaca diabet, acesta poate face ca zaharul din sange sa fie mai greu de controlat, o problema care se adauga in cazul in care ai un comportament inadecvat pentru a reduce tensiunea (a se vedea „Reactii sanatoase contra reactii nesanatoase la stres”, pagina 22). Pastrarea nivelurilor de zahar din sange in limitele anumitor parametrii stabiliti de catre doctorul tau poate ajuta la prevenirea sau incetinirea multiplelor complicatii care sunt cauzate de diabet

Bolile cardiace (cea mai importanta cauza de deces la persoanele care sufera de diabet), nefropatia (afectiuni sau boli ale rinichilor) si nelinistea psihosociala (depresia, perspective negative si probleme similare) se numara printre ele.

Studiul Heidelberger privind diabetul si stresul (HEIDIS) este un test de cinci ani randomizat, controlat, efectuat asupra a 110 persoane cu diabet de tipul 2. Jumatate din grup serveste drept grup de control, in timp ce cealalta jumatate este implicata intr-un program de reducere a stresului prin terapie constienta de opt saptamani, care a inclus meditatie si o componenta ce avea scopul de a gestiona gandurile si sentimentele dificile cu privire la diabet. Dupa sase luni, participantii la programul bazat pe terapie constienta au luat parte la o sesiune de relansare. Pana acum, rezultatele din primul an nu arata niciun efect asupra unui biomarker cheie al nefropatiei, insa grupul supus terapiei constiente a avut o tensiune arteriala diastolica mai scazuta si mai putina neliniste si depresie decat grupul de control.

Este prea devreme pentru a spune daca un program larg de gestiune a stresului poate ajuta persoanele care sufera de diabet sa aiba un control mai bun asupra nivelului de zahar din sange – acesta nu este un punct de investigatie pentru HEIDIS – insa unele semne cu siguranta indica aceasta directie. Stim deja ca faptul de a avea grija de tine facand exercitii suficient si alimentandu-te bine, precum si pierzand greutatea in exces are un rol dublu, ajutandu-ti inima si, posibil, reducand nevoia ta de medicatie pentru diabet. Si, bineinteles, scaderea tensiunii arteriale, dupa cum am aratat ca face reactia de relaxare, iti va ajuta si inima.