Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Si barbatii trebuie sa acorde atentie sporita ingrijirii pielii

Articol de Dr. Tatiana Nita Medic primar Dermatovenerologie
Pielea este o oglinda a starii noastre de sanatate. Cunoasterea diferentelor fiziologice, chimice si biofizice dintre pielea barbatilor si pielea femeilor ajuta medicii dermatologi sa dezvolte o abordare adecvata nu numai pentru a gestiona corect si eficient bolile de piele, ci si pentru a avea grija corect de problemele estetice ale fiecaruia. Influenta factorilor genetici si de mediu asupra caracteristicilor pielii este, de asemenea, de luat in considerare.

Pielea  functioneaza ca o bariera fizica de protectie prin absorbtia radiatiilor ultraviolete si prevenirea invaziei si penetrarii chimice a microorganismelor. De asemenea, controleaza trecerea apei si electrolitilor si are un rol major in termoreglarea organismului, pe langa functia sa imunologica, senzoriala si autonoma.

Importanta diferentelor cutanate legate de sex in afectiunile pielii

Cercetatorii au evaluat parametrii pielii din diferite parti ale corpului la barbati si femei separat. Cunoasterea diferentelor cutanate legate de sex ar putea ajuta in planificarea studiului si in dezvoltarea de produse specifice femeilor sau barbatilor pentru tratamente dermatologice sau interventii estetice.

Exista diferente legate de sex in anatomie, fiziologie, epidemiologie si manifestarile mai multor boli. In ceea ce priveste tulburarile de piele, bolile infectioase sunt prezente mai mult la barbati, dar problemele psihosomatice, tulburarile pigmentare, anumite boli ale parului si bolile autoimune si alergice sunt mai frecvente la femei.

Mecanismele care stau la baza diferentelor legate de sex in bolile de piele sunt in mare parte necunoscute. Hormonii sexuali, factorii de comportament, etnia si diferentele de mediu pot contribui la aceste diferente. O mai buna intelegere a diferentelor legate de sex in sanatatea si bolile umane va ajuta la prevenirea, diagnosticarea si tratarea mai buna a bolilor de piele.

Barbatii tineri au o piele mai hidratata decat femeile tinere

Un studiu german a demonstrat ca barbatii tineri au prezentat niveluri mai ridicate de hidratare cutanata in comparatie cu femeile. Cu toate acestea, hidratarea a fost stabila sau chiar crescuta la femei in timpul vietii, dar a scazut in timp. In cazul barbatilor, deshidratarea cutanata incepe dupa varsta de 40 de ani. Hidratarea cutanata are un rol important in functia pielii, cum ar fi reglarea proliferarii epidermice, diferentierea si inflamatia.

Pierderea de apa transepidermica (TEWL) este utilizata pentru a evalua functia pielii de bariera cutanata. Studiile au raportat un grad TEWL egal la ambele sexe. Cu toate acestea, s-a evidentiat faptul ca la pacientii cu varsta sub 50 ani, nivelul TEWL la barbati a fost semnificativ mai mic decat la femeile de aceeasi varsta. Diferenta de rezultate evaporimetrice intre barbati si femei a scazut odata cu varsta crescuta. In general, indiferent de varsta, barbatii au prezentat un nivel TEWL semnificativ mai scazut decat femeile. De asemenea, studiile au aratat ca barbatii au o productie mai mare de sebum si o dimensiune mai mare a porilor.

Barbatii pierd colagenul mai lent decat femeile

De-a lungul timpului, diferentele legate de sex, perceptiile subiective ale barbatilor cu privire la piele si obiceiurile zilnice de ingrijire a pielii au fost cercetate folosind masuratori instrumentale simple. Rezultatele au aratat ca pielea masculina a avut doua caracteristici specifice din cauza cantitatii excesive de sebum: functia de bariera afectata si lipsa unui regim de ingrijire adecvat al pielii. Sa nu uitam grosimea dermica si densitatea de colagen - in cazul barbatilor grosimea pielii este cu 25% mai mare decat in cazul femeilor.

Datorita grosimii, pielea barbatului are o densitate mai mare de colagen decat pielea femeii, de asemenea, barbatii pierd colagenul intr-un ritm mai lent, motiv pentru care primele semne de imbatranire a pielii apar mai tarziu la ei.

Pielea barbatilor are un pH acid si ofera protectie importiva bacteriilor

Totodata, barbatii au un pH al pielii acid ceea ce ii protejeaza impotriva diverselor infectii bacteriene.
In privinta elasticitatii cutanate, cercetatorii au concluzionat ca proprietatile mecanice s-au schimbat diferit la barbati si femei de-a lungul vietii lor si ca pielea feminina are elasticitate mai crescuta in comparatie cu pielea masculina.

La barbati, primele semne de imbatranire a pielii apar dupa 30 de ani

Referitor la modificarea geometriei fetei si aparita ridurilor cu inaintarea in varsta, daca pielea femeilor incepe sa arate primele semne de imbatranire inca de la 25 de ani, pielea barbatilor nu va face acest lucru decat de la 30 de ani. Cu toate acestea, dupa ce semnele incep sa apara, pot fi extrem de brutale.

Cunoscand aceste diferente atat de importane, barbatii ar trebui sa se concentreze pe alte aspecte decat femeile atunci cand isi ingrijesc pielea si ar trebui sa foloseasca produse special concepute pentru pielea lor.