EDU.REGINAMARIA.RO

Sezonul capuselor: de ce sunt periculoase, cum sa te feresti si ce faci daca ai fost muscat

Articol de Dr. Ioana Gozman Medic primar Pediatrie
Sezonul capuselor: de ce sunt periculoase, cum sa te feresti si ce faci daca ai fost muscat

Intepaturile de capuse sunt frecvente mai ales in lunile mai-iulie, cand sunt inregistrate cele mai multe cazuri. Riscul este crescut in zonele impadurite si pe pajistile din preajma padurilor. Capusele mai pot fi aduse in casa sau gradina de caini sau pisici, care sunt expusi cand alearga prin iarba.

Dr. Ioana Gozman, Medic Primar, Sef Sectie Pediatrie in Campus Medical Brasov ofera cateva informatii importante despre cum recunoastem muscatura sau cum putem preveni intepaturile de capusa.

Ce sunt capusele? De ce sunt periculoase?

Capusele sunt insecte mici, parazite inrudite cu paianjenii. Ele cresc in patru etape: oua, larva, nimfa si adult.

In fiecare etapa de crestere se ataseaza de om sau de un animal (cum ar fi caini, pisici, soareci, veverite, pasari, caprioare) pentru a se hrani. Dupa ce s-au hranit suficient, parasesc omul sau animalul, intra intr-o perioada latenta si naparlesc pentru a putea trece in etapa urmatoare de evolutie.

Muscaturile produse de majoritatea capuselor nu prezinta pericol, insa unele pot fi purtatoare ale unor boli care cauzeaza o varietate de simptome ce debuteaza de obicei in primele saptamani de la incident.

In lume exista cateva sute de tipuri de capuse si multe dintre ele sunt purtatoare de bacterii, virusuri sau alti agenti patogeni care provoaca boli atat la oameni, cat si la animale, cum ar fi “boala Lyme” sau encefalita de capuse.

Nu toate capusele transmit boala Lyme, cunoscuta si sub numele de Borelioza. Boala este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi si este transmisa prin muscatura capuselor infectate. Capusele se infecteaza la randul lor atunci cand se hranesc cu sangele unui animal infectat. 

Cum recunosi muscatura de capusa?

De obicei, muscaturile de capuse sunt nedureroase si exista posibilitatea ca oamenii sa nu sesizeze ca au fost muscati decat atunci cand incep sa apara diferite simptome. In momentul in care musca, este eliberata o substanta anticoagulanta si antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care muscaturile de capuse nu dor.

Capusele prefera zonele calde si umede de pe corp, iar odata ce ajunge pe gazda, aceasta migreaza de obicei catre zona inghinala, axile si par. Cand ajunge in aceste locuri, capusa isi introduce capul sub piele si incepe sa se hraneasca cu sange.

Daca se reuseste indepartarea in primele 24 de ore de la muscatura, sansele de a face boala Lyme se reduc considerabil.

Cum indepartezi capusa?

·       Indepartarea cat mai precoce (in maxim 24 de ore) a capusei poate preveni infectarea. Daca descoperi capusa, foarte probabil ca este atasata ferm de piele.

·       Pentru indepartarea ei este nevoie de o penseta. Se apuca ferm capusa cu ajutorul pensetei, cat mai aproape de piele. Nu se apuca de corp, ci se trage cu o miscare constanta de capul capusei pentru a o scoate. Daca se apasa pe corpul insectei, exista riscul ca, prin stransoare, insecta sa lase mai multe bacterii in sangele persoanei muscate.

·       Nu te alarma daca in piele mai raman parti din gura capusei. Se spala zona cu apa si sapun  si se tamponeaza cu alcool, pentru a se dezinfecta pielea.

·       Nu se folosesc “metode populare” precum aplicarea unor substante de tipul acetona, vaselina, alcool sanitar, gheata etc. Nu este recomandat nici sa se apeleze la caldura sau la flacara pentru a se indeparta capusa. Niciuna dintre aceste metode nu este sigura.

Cum pot fi prevenite intepaturile?

·       Se aplica un spray special anti capuse si care se poate pulveriza atat pe piele, cat si pe haine

·       Se evita mersul prin iarba

·       Se evita locurile special amenajate pentru caini in parcuri

·       Daca mergeti in excursii sau la iarba verde, se recomanda imbracaminte de culoare deschisa, pentru a se putea observa prezenta capuselor si se recomanda purtarea hainelor lungi care sa acopere mainile si picioarele

·       Dupa excursie, se face dus sau baie si se verifica intreg corpul de intepaturi.

·       Apoi se controleaza hainele, bagajele, dar si animalele de companie care au mers in excursie.