Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sapte pasi pentru a crea o rutina de somn copilului

Articol de Dr. Lacramioara Dobrin Medic primar Pediatrie
Sapte pasi pentru a crea o rutina de somn copilului

Rutina ii ofera copilului un sentiment de siguranta si elimina riscul tulburarilor de somn ulterioare. Si pentru ca un somn rapid si linistit influenteaza pozitiv dezvoltarea fizica si psihica, iar pe de alta parte parintii unui copil care se culca devreme si doarme bine toata noaptea sunt odihniti si rabdatori, merita sa respectam cateva reguli.

Este suficient sa insistam sa deprinda automatismele care induc starea de somn inca de la o varsta frageda sau chiar din perioada de sugar.

Care ar fi pasii pe care trebuie sa-i parcurgem in acest scop?

  • Perioada dintre 3 si 6 luni de viata este optima pentru educarea somnului bebelusului. Trebuie sa profitam de acest interval de timp, cand copilul inca nu are suficiente deprinderi motorii si putem sa-l asezam in patut fara riscul de a se ridica in picioare imediat in urmatoarele momente. Nu este totul pierdut nici daca depasim aceasta etapa, dar nu va mai fi la fel de simplu.
  • Desi uneori pare dificil, este important sa respectam atat ora de culcare a copilului, cat si baita premergatoare, care ar trebui sa se desfasoare in fiecare seara aproximativ la aceeasi ora. De preferat ar fi ca aceasta sa aiba loc in jurul orei 20, deoarece in jurul orei 22, este indicat ca cel mic sa se afle deja in somn profund. In jurul orei 22 se secreta anumiti hormoni care sunt implicati in dezvoltare si au rol in prevenirea obezitatii mai tarziu in viata!
  • Pentru a fi siguri ca trezirile copiilor pe parcursul noptii nu sunt determinate de foame, dupa baita acestia trebuie sa ia masa. La copiii cu dintisori completam aceasta etapa cu igiena dentara. Este recomandata o pasta de dinti fara sau cu o cantitate foarte mica de fluor.
  • O poveste sau un cantecel impreuna cu reducerea cantitatii de lumina care patrunde in camera poate induce atmosfera de liniste si relaxare.
  • Este bine sa asezam copilul in patut cat inca este treaz. In nici un caz nu trebuie sa fie adormit in brate sau leganat. Bebelusii se trezesc speriati pe parcursul noptii daca realizeaza ca sunt in alt loc stiind ca au adormit in brate. Pe parcursul zilei, acestia trebuie sa se obisnuiasca sa stea singuri in patutul lor si sa se familiarizeze cu spatiul chiar daca uneori plang. Trebuie doar sa fim aproape de ei si sa le vorbim. Ii luam in brate doar cat sa ii calmam, dupa care ii asezam in patut.
  • Sunt de evitat expunerea la televizor si jocurile zgomotoase cu 1-2 ore inainte de culcare. Copiii au o imaginatie foarte bogata si pot fi influentati negativ de imaginile care ruleaza pe ecranul televizorului sau pot continua jocul in vis, motiv pentru care e posibil sa aiba un somn agitat si treziri frecvente pe parcursul noptii.
  • Expunerea la lumina zilei ajuta la imbunatatirea ritmului circadian, prin urmare plimbarea zilnica in aer liber ii ajuta pe micuti sa doarma mai bine. Bineinteles ca nu trebuie sa exageram cu timpul petrecut afara, mai ales daca este vant sau umezeala, pentru a nu-i expune imbolnavirilor.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.