Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

RUJEOLA: Asigura-te ca ai copilul complet imunizat

RUJEOLA: Asigura-te ca ai copilul complet imunizat

Rujeola este o boala inalt contagioasa. Poate fi severa in cazul copiilor mici. Protejeaza-ti copilul asigurandu-te ca este la zi cu vaccinarile, inclusiv inainte de calatoriile in strainatate.

Rujeola este o boala inalt contagioasa provocata de un virus.

Boala debuteaza cu febra. La scurt timp, provoaca tuse, rinoree si ochi inrositi, care lacrimeaza. Ulterior, se declanseaza o eruptie cutanata care se manifesta prin pete mici rosii, care apar la inceput pe fata, dupa care se raspandesc pe intreg corpul.

Rujeola poate fi severa in cazul copiilor mici. Poate determina pneumonia, encefalita (inflamatia creierului) si decesul. Rujeola se transmite pe cale aeriana cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Este atat de contagioasa incat 90% dintre persoanele aflate in apropierea persoanei infectate se vor infecta daca nu sunt imunizate.

Rujeola se poate raspandi rapid in comunitatile in care persoanele nu sunt vaccinate. Copiii si alte persoane neprotejate prin vaccinare sunt la risc de infectare. De aceea, este atat de important sa fii la zi cu vaccinarile, inclusiv inainte de calatoriile in strainatate.

Protejeaza-ti copilul cu vaccinul rujeolic

Iti poti proteja copilul de rujeola prin administrarea vaccinului combinat care asigura protectie pentru trei boli: rujeola, oreion si rubeola (ROR).Vaccinul ROR este dovedit ca este foarte sigur si eficient. CDC (sa spui si cu civinte) recomanda copiilor doua doze de vaccin:

  • Prima doza la varsta de 12-15 luni
  • A doua doza inainte sa mearga la scoala, la 4-6 ani

Pediatrul iti poate recomanda vaccinul RORV, care protejeaza de rujeola (pojar), oreion, rubeola si varicela (varsat de vant). Vaccinul RORV este aprobat pentru copiii de 12 luni-12 ani. Poate fi administrat in locul vaccinului ROR in cazul in care copilul are nevoie de vaccinul anti-varicela in completarea vaccinurilor rujeolic, urlian si rubeolic. Medicul pediatru te poate ajuta in alegerea unuia dintre cele doua vaccinuri.

Asigura-te ca ai copilul complet imunizat inainte de calatoria in strainatate

  • Copiii peste 6 ani ar trebui protejati impotriva rujeolei inainte sa calatoreasca in strainatate.
  • Sugarii de 6 – 11 luni ar trebui sa primeasca 1 doza de vaccin rujeolic. Sugarii care primesc 1 doza de vaccin rujeolic inainte sa implineaca 1 an ar trebui sa primeasca 2 doze suplimentare de vaccin (o doza la 12-15 luni si o alta doza la distanta de cel putin 28 de zile)
  • Copiii peste 12 luni ar trebui sa primeasca 2 doze separate de vaccin la distanta de cel putin 28 de zile
  • Unii adolescenti si adulti au, de asemenea, nevoie de vaccin rujeolic.

Plata pentru vaccinul rujeolic

Planul national de vaccinare acopera costurile vaccinurilor.

Pentru a afla daca copilul are nevoie de vaccin

  • Consulta carnetul de vaccinare al copilului
  • Ia legatura cu medicul pediatru
  • Informeaza-te in legatura cu programul de vaccinare pentru nou-nascuti si copiii pana la 6 ani
  • Surse de informatie:

www.cdc.gov