Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa merg la un concert rock in timpul sarcinii?

Pot sa merg la un concert rock in timpul sarcinii?

Daca asta presupune sa mergi ocazional la un concert rock, atunci probabil ca nu este foarte periculos pentru auzul copilului, insa nu este recomandat.

Incepand cu saptamana 22 de sarcina, cohleea, partea interna a urechii care are un rol important in auz, este formata complet. Astfel, copilul va auzi ceea ce auzi si tu, desi nu la acelasi nivel – sunetele si vocile sunt mult atenuate. Auzul copilului este bine protejat de muschii si tesuturile de la nivelul abdomenului, de placenta si lichidul amniotic. Insa fiecare copil este diferit si nu se cunoste exact care este nivelul de zgomot care ar putea fi nociv, astfel incat este bine sa nu risti.

Exista un studiu care aratat ca femeile gravide care lucreaza 8 ore in mediu cu zgomot ridicat, astfel incat necesita protectie fonica, au un risc mai mare sa nasca copii cu probleme de auz. Un alt studiu a incercat sa raspunda la intrebarea daca lichidul amniotic atenueaza sau amplifica sunetele. Se pare ca sunetele joase (cum ar fi cele produse de chitara bas) sunt amplificate usor de lichidul amniotic, insa pe masura ce sunetul devine mai ascutit, este atenuat de catre lichidul amniotic. De asemenea, acest studiu a aratat ca vocea mamei este amplificata cu 5 decibeli, insa alte voci sunt diminuate.