Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa iau medicamente pentru acnee in sarcina?

Pot sa iau medicamente pentru acnee in sarcina?

Exista multe optiuni pentru a trata acneea in sarcina, incluzand auto-ingrijirea si medicamentele prescrise de medic.

Acneea care apare in sarcina nu este o forma speciala de acnee. Desi nu este clar ce o provoaca, pentru cele mai multe femei cauza este excesul de sebum datorat hormonilor din sarcina.

Pentru a trata acneea, incepe cu auto-ingrijirea:

  • Spala-te pe fata de doua ori pe zi. Fa asta cu miscari blande si foloseste o solutie de curatare delicata si apa calduta
  • Usuca-te apoi prin tamponare usoara, si nu prin frecare
  • Daca ai parul gras, spala-l zilnic.  Fii atenta ca parul sa nu stea peste fata
  • Evita sa strangi, freci sau storci leziunile acneice. Aceste ticuri ar putea favoriza raspandirea infectiei si cauza aparitia cicatricilor
  • Daca vrei sa folosesti produse de machiaj, alege-le pe cele care nu sunt grase. Uita-te pe eticheta si alege produsele pe baza de apa, noncomedogene sau anti-acneice. Asta inseamna ca nu vor bloca porii. Demacheaza-te inainte de culcare.
  • Evita sa-ti rezemi fata in palme. Aceasta ar putea bloca sebumul si transpiratia in zona respectiva, ceea ce va irita si mai mult leziunile acneice

Medicamentele sunt a doua linie de tratament pentru acneea in sarcina. Orice substanta care se aplica la nivelul pielii sau pe care o inghiti poate ajunge in circulatie, astfel incat este important sa fii precauta, inclusiv atunci cand iei medicamente care se elibereaza fara prescriptie. 

Eritromicina este frecvent medicamentul de electie pentru a trata acneea in sarcina. Acidul azelaic (Zkinoren) este o alta optiune. Ambele medicamente se aplica pe piele sub forma de lotiune sau gel si sunt eliberate cu prescriptie de la medic.

Exista opinii impartite in ceea ce priveste folosirea peroxidului de benzoil pentru tratamentul acneei in sarcina. Exista putine studii privind siguranta folosirii acestei substante in sarcina, desi nu s-au raportat complicatii. De asemenea, orice tratament care ar putea cauza malformatii congenitale – cum ar fi isotretinoinul si alti retinoizi (Retin –A, Roaccutane), precum si minocilina, doxiciclina si alte tetracicline - trebuie sa fie evitate in timpul sarcinii.

Daca esti preocupata de acneea din sarcina, discuta cu medicul dermatolog si luati impreuna o decizie cantarind beneficiile si riscurile diverselor optiuni de tratament.

Dupa ce ai nascut, daca intentionezi sa alaptezi, unele medicamente pentru acnee nu sunt sigure pentru copil, deoarece pot trece in lapte. Asigura-te ca i-ai spus medicului ca alaptezi.