Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa folosesc monitorul calculatorului in sarcina?

Pot sa folosesc monitorul calculatorului in sarcina?

Monitorul calculatorului este sigur pentru a fi folosit in sarcina. Astazi se cunoaste ca emite doar un nivel foarte scazut de radiatie electromagnetica neionizanta care nu are vreun efect nociv pentru copil. Este acelasi tip de radiatie pe care o emit televizorul si radioul.

De asemenea, laptopul sau tableta sunt sigure pentru a fi folosite in sarcina. Totusi, ai grija ca laptopul se poate incalzi, asa incat nu-l tine pe abdomen, deoarece hipertermia (creterea temperaturii corpului peste 38.90C) poate reprezenta un risc pentru copil. Lucreaza la laptop cu el pe masa sau sprinitit pe o perna, daca il tii la nivelul abdomenului.

Atunci cand folosesti un computer pe perioada sarcinii, principalul lucru de care trebuie sa tii cont este confortul si starea ta de sanatate. Tine cont de sfaturile urmatoare:

  • Fa pauze regulate, in care sa te ridici si sa faci miscare. In general se recomanda o pauza de 10 minute la fiecare o ora, insa, pe perioada sarcinii, este posibil sa ai nevoie de pauze mai lungi sau mai dese.
  • Potriveste-ti scaunul si computerul, astfel incat postura ta sa fie una corecta. Asigura-te ca ochii sunt la acelasi nivel cu partea de sus a ecranului, antebratele sunt aproape orizontale, cu articulatia pumnului dreapta. In plus, spatele trebuie sa se sprijine bine pe spatarul scaunului, iar picioarele sa stea pe podea sau pe un scaun pentru picioare.
  • Aranjeaza tastatura, mouse-ul si documentele astfel incat sa poti sa le privesti usor si sa nu fii nevoita sa faci miscari incomode
  • Fa-ti un control oftalmologic. Daca porti lentile de contact, poti descoperi ca acum este mai dificil sa le porti, din cauza retentiei de fluide care poate afecta marimea globului ocular. De asemenea, daca suferi de uscaciunea ochilor, se recomanda purtarea unor ochelari de protectie pentru calculator.