Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot sa calatoresc cu avionul in ultimul trimestru de sarcina?

Pot sa calatoresc cu avionul in ultimul trimestru de sarcina?

Desi poate fi perfect sigur sa zbori in ultimul trimestru de sarcina (pana in saptamana 36), asigura-te ca ai discutat despre planurile tale de calatorie cu medicul obstetrician inainte de a rezerva biletul de avion. In sarcina cu risc crescut, medicul iti va recomanda sa ramai cat mai aproape de casa pe toata durata sarcinii.

In urmatoarele situatii este indicat sa amani orice calatorie:

  • Daca ai gemeni sau sarcina multipla
  • Daca suferi de diabet sau hipertensiune arteriala
  • Daca ai probleme cu placenta sau ai avut sangerari vaginale
  • Daca esti sub supraveghere pentru nastere prematura
  • Daca ai un istoric de tromboza venoasa (inclusiv in sarcinile anterioare)

Chiar si in cazul unei sarcini necomplicate, este recomandat sa amani calatoria cu avionul in ultima luna, cand este mult mai probabil sa intri in travaliu. De altfel, multe companii aeriene nu permit accesul femeilor gravide care urmeaza sa nasca in urmatoarele 7-30 zile (nu vor ca tu sa fii nevoita sa nasti cat timp te afli in aer!). Pentru a evita discutiile la poarta de imbarcare, asigura-te ca ai la tine o scrisoare medicala de la medicul obstetrician in care se mentioneaza data probabila a nasterii. Totusi, fiecare linie aeriana are propriile reguli, astfel incat afla din timp care sunt acestea. Si nu uita sa calculezi in ce saptamana a sarcinii vei fi la intoarcere.

Inainte de a pleca, cere-i medicului sa-ti recomande daca cunoaste un obstetrician in orasul de destinatie in cazul in care vei avea nevoie de ingrijire medicala pe durata vacantei. Daca esti in trimestrul 2 sau 3 de sarcina, ia cu tine dosarul medical complet. Acesta ar trebui sa includa date despre varsta ta, data probabila a nasterii, data ultimei menstruatii, numarul sarcinilor anterioare, factorii de risc, testele de sarcina si rezultatele ecografiilor, istoricul medical si chirurgical si semnele vitale in dinamica, masurate la fiecare consultatie.

Daca esti sanatoasa si nu ai avut probleme in sarcina, cabina presurizata a unei linii aeriene comerciale nu reprezinta vreun risc pentru tine sau copil.  Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te simti cat mai confortabil in timpul zborului. Cere un scaun la mijlocul avionului, in dreptul aripii deoarece acolo se resimte cel mai putin zborul sau in locurile din dreptul peretilor de compartimentare deoarece ofera mai mult spatiu pentru picioare.

In ambele cazuri, rezerva un loc inspre culoar, astfel incat sa poti iesi usor pentru a merge la toaleta sau sa te plimbi sau intinde. Femeile gravide care stau timp indelungat pe scaun au un risc crescut pentru tromboza, astfel incat asigura-te ca mergi cel putin la o ora. De asemenea, ar trebui sa-ti intinzi si flectezi picioarele la fiecare 30 minute. Purtarea ciorapilor elastici pentru gravide va stimula circulatia la nivelul picioarelor si va scadea riscul de tromboza venoasa.

Pe toata perioada in care esti asezata, poarta centura de siguranta sub abdomen. De asemenea, bea suficiente lichide, in special apa, pentru a contracara efectul de dezhidratare al cabinei. Cafeina actioneaza ca diuretic, astfel incat este bine sa eviti sa consumi ceai, cafea sau bauturi cofeinizate inainte sau in timpul zborului. Si fii atenta sa nu consumi alimente care produc gaze inainte de imbarcare. La altitudine mare, gazele din abdomen produse de alimente cum ar fi fasolea sau varza, se expansioneaza, ceea ce te va face sa ai o calatorie inconfortabila.