Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina cu risc crescut

O sarcina cu risc crescut poate fi un eveniment stresant atat inainte, in timpul, cat si dupa nastere. Daca ai o sarcina cu risc crescut, atat tu cat si copilul tau veti avea nevoie de monitorizare si ingrijire speciala de-a lungul sarcinii.

Care sunt factorii de risc?

Uneori o sarcina cu risc crescut are legatura cu o afectiune prezenta inainte de a ramane gravida. In alte cazuri, o conditie medicala care apare in sarcina la nivelul mamei sau a copilului determina ca sarcina sa devina una cu risc crescut.

Anumiti factori ar putea contribui la sarcina cu risc inalt:

  • Varsta inaintata a mamei, in special dupa 35 ani.
  • Stilul de viata: fumatul, consumul de alcool si de droguri.
  • Istoricul medical. O operatie cezariana in antecedente, nasterea unui copil cu greutate mica, sau o sarcina prematura – nasterea inainte de 37 saptamani – ar putea creste riscul de reaparitie a acestor conditii la sarcinile ulterioare. In plus, alti factori de risc ar fi o afectiune genetica fetala, un istoric familial de boli genetice, un istoric de avort sau deces al copilului imediat dupa nastere.
  • Anumite afectiuni in sarcina. Boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau epilepsia pot creste riscul in sarcina. Anemia, infectiile sau o problema de sanatate mentala ar putea, de asemenea, complica sarcina.
  • Complicatiile sarcinii. Anumite complicatii care apar in sarcina, cum ar fi anumite probleme la nivelul uterului, colului uterin sau placentei sau hiperemesis gravidarum, o conditie in care femeia gravida are greata si varsaturi severe care dureaza mai mult de 12 saptamani.  La acestea se adauga o cantitate prea mare de lichid amniotic (polihidramnios) sau prea mica (oligohidramnios), restrictia de crestere fetala sau imunizarea Rh – o problema serioasa care apare atunci cand esti Rh negativa, iar copilul tau este Rh pozitiv.
  • Sarcina multipla
  • Sarcina prelungita, care dureaza mai mult de 42 saptamani.

Voi avea nevoie de investigatii speciale?

Daca ai o sarcina cu risc crescut medicul iti va recomanda, in plus fata de ingrijirea de rutina, o serie de teste si investigatii:

  • Ecografia tintita sau specializata. Este un tip special de ecografie indicata atunci cand medicul obstetrician suspecteaza o anumita problema, cum ar fi dezvoltarea anormala a copilului. De exemplu, daca exista un risc crescut de defecte de tub neural, medicul va indica o ecografie tintita, frecvent in combinatie cu amniocenteza.
  • Biopsia de vilozitati coriale. Se efectueaza in mod normal in trimestrul 1 de sarcina, intre saptamanile 10-12 si este un test invaziv care presupune recoltarea unui fragment din placenta, avand un risc mic de avort. Este folosita pentru a detecta anomaliile cromozomiale, cum ar fi sindromul Down si nu este utila pentru evaluarea defectelor de tub neural.
  • Amniocenteza.  Poate fi folosita pentru identificarea atat a anomaliilor cromozomiale, cat si a defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. In timpul amniocentezei, care frecvent se efectueaza in trimestrul 2 de sarcina, dupa saptamana 15, se indeparteaza o cantitate mica de lichid amniotic. Asemanator biopsiei de vilozitati coriale, si amniocenteza are un risc scazut de avort.
  • Cordocenteza. Acest test cunoscut sub denumirea de PUBS (percutaneous umbilical blood sampling) este un test invaziv de inalta finete prin care se punctioneaza vasele de la nivelul cordonului ombilical. In mod frecvent, procedura se efectueaza dupa saptamana 18 de sarcina sub control ecografic si permite recoltarea de sange fetal pentru diagnosticul unor anomalii cromozomiale, tulburari de coagulare sau infectii.
  • Masurarea lungimii colului uterin. Medicul obstetrician va face masuratori ecografice ale lungimii copului uterin pentru a determina daca exista vreun risc de nastere prematura.
  • Teste de laborator. Fibronectina fetala este o proteina care actioneaza ca un”lipici” in sarcina, atasand sacul amniotic – membrana plina cu lichid care inconjoara copilul in uter - de stratul intern al uterului. Daca medicul obstetrician suspicioneaza un travaliu prematur, ar putea recomanda depistarea fibronectinei fetale in secretiile cervico-vaginale.
  • Profilul biofizic. Este un test prenatal folosit pentru a verifica starea de sanatate a copilului. Testul combina monitorizarea batailor cordului fetal (testul non-stres) cu ecografia fetala. Procedura este recomandata femeilor cu sarcina cu risc crescut, in mod frecvent dupa saptamana 32 de sarcina sau poate fi indicata cand sarcina este inca departe de termen pentru a lua in considerare nasterea, de obicei dupa saptamanile 24-26 de sarcina.

La realizarea profilului biofizic, medicul coreleaza bataile cordului fetal, respiratiile, miscarile, tonusul muscular si cantitatea de lichid amniotic rezultand un scor. Un scor scazut ar putea indica ca tu si copilul tau aveti nevoie de ingrijire speciala, iar uneori ar putea fi recomandata nasterea imediata.

Procedura este neinvaziva si nu reprezinta vreun risc pentru tine sau copil.