Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Epilepsia in sarcina: ce ar trebui sa stii

Epilepsia in sarcina: ce ar trebui sa stii

Cu ani in urma, femeile cu epilepsie nu erau incurajate sa aiba copii. Astazi nu mai este valabila aceasta recomandare. Ca urmare a ingrijirii prenatale, mai mult de 90% din femeile gravide care au epilepsie vor naste copii sanatosi.

Cum va afecta epilepsia sarcina?

Femeile care sufera de epilepsie au un risc mai mare de a face anumite complicatii in sarcina:

Cum influenteaza sarcina epilepsia?

Fiecare femeie reactioneaza la sarcina diferit. Pentru cele mai multe femei cu epilepsie, convulsiile raman la fel. In cazul catorva dintre ele, frecventa convulsiilor scade, pe cand in cazul altora – in special a celor la care boala nu este controlata – sarcina va creste numarul de convulsii.

Cum influenteaza medicamentele dezvoltarea copilului?

Orice tratament pe care il faci in timpul sarcinii ar putea sa influenteze copilul. Principalele efecte adverse ale medicatiei pentru epilepsie sunt: despicatura de palat, defecte de tub neural, malformatii ale scheletului, boli congenitale cardiace si renale. In plus, anumite medicamente, cum ar fi cele care contin valproat sau tratamentul cu mai mult decat un medicament in timpul sarcinii poate creste riscul de afectare a dezvoltarii cognitive a copilului. Alte probleme cauzate de antiepileptice ar putea include malformatii minore ale fetei, cum ar fi o buza superioara subtire sau ochi pozitionati mai sus decat normal, insa nu se cunoaste exact daca aceste aspecte ale felului in care arata copilul sunt cauzate de medicamente sau de boala.

Pentru copiii ai caror mame fac tratament pentru epilepsie in timpul sarcinii, riscul de malformatii congenitale este de 4-8% - comparativ cu 2-3% in general si este cu atat mai mare daca mama ia mai mult de un medicament sau o doza mai mare. Pe de alta parte, convulsiile necontrolate pot depriva copilul de oxigen si cresc riscul de avort sau nasterea unui copil mort.

Desi un numar redus de femei poate renunta la medicatie inainte de sarcina, in cazul celor mai multe gravide este bine sa continue sa-si ia tratamentul pentru epilepsie in timpul sarcinii. Pentru a reduce riscurile pentru tine si copilul tau, medicul neurolog va prescrie cel mai sigur medicament si doza care este eficienta pentru tipul de convulsii pe care le ai. In timpul sarcinii si imediat dupa nastere, concentratia medicamentelor in sange ar putea scadea – ceea ce ar insemna un risc crescut de a avea convulsii. Ca urmare, medicul va ajusta doza si va monitoriza concentratia in sange a medicamentului. Convulsiile necontrolate reprezinta un risc mai mare pentru copil decat tratamentul in sine.

Cum va influenta epilepsia dezvoltarea copilului?

In plus fata de efectele adverse ale medicamentelor, copiii nascuti din mame care au epilepsie vor avea un risc usor crescut de a face la randul lor epilepsie, pe masura ce vor creste.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru sarcina?

Inainte de a ramane gravida, programeaza un consult la medicul neurolog care vor evalua cat de bine este controlata epilepsia si daca tratamentul trebuie modificat inainte ca sarcina sa inceapa. Ia medicamentele exact asa cum au fost ele prescrise si nu modifica doza sau opri tratamentul fara sa discuti cu medicul.

De asemenea, este important sa ai o viata cat mai sanatoasa. Asta inseamna:

Voi avea nevoie de mai mult acid folic decat celelalte femei gravide?

Acidul folic ajuta la prevenirea defectelor de tub neural care sunt afectiuni severe la nivelul creierului si maduvii spinarii. Deoarece medicamentele antiepilepstice afecteaza modul in care organismul foloseste acidul folic, medicul obstetrician ar putea sa-ti recomande o doza mai mare de acid folic – ideal incepand cu 3 luni inainte de conceptie.

La ce trebuie sa ma astept in timpul consulturilor prenatale?

In timpul sarcinii, vei merge la medic mai des. Acesta va verifica greutatea ta si valorile tensiunii arteriale si va monitoriza concentratia de medicament din sange. In ultimul trimestru de sarcina, pentru a preveni posibilele probleme de coagulare, medicul iti va recomanda suplimente de vitamina K.

Ce se intampla daca am convulsii pe perioada sarcinii?

Desi convulsiile sunt periculoase, multe femei vor naste copii sanatosi. Anunta imediat medicul daca ai avut vreo convulsie. Este posibil ca specialistul neurolog sa modifice doza de medicament. In plus, daca ai avut convulsii in ultimele luni de sarcina, medicul obstetrician va monitoriza starea de sanatate a copilului.

Cum pot fi sigura ca totul este in ordine cu copilul meu?

De-a lungul sarcinii, medicul obstetrician va monitoriza cu atentie sanatatea copilului si va urmari ecografic dezvoltarea si cresterea lui si, in functie de circumstante, va recomnada efectuarea unor teste prenatale suplimentare, care sa te ajute sa intelegi riscurile si sa iei decizii importante privind sarcina.

Cum vor fi influentate travaliul si nasterea?

Multe femei vor naste fara complicatii. Femeile cu epilepsie pot folosi aceleasi metode pentru ameliorarea durerii in timpul travaliului si nasterii, la fel ca alte femei gravide. In mod normal, in timpul nasterii nu vor aparea convulsii, insa daca vei avea vreo convulsie in timpul travaliului, va putea fi tratata cu medicatie intravenoasa, iar daca convulsia este prelungita se va indica operatia cezariana. De asemenea, daca in ultimul trimestru de sarcina ai avut convulsii, medicul va recomanda operatia cezariana electiva pentru a evita riscul de aparitie a convulsiilor in timpul travaliului.

Voi putea sa alaptez?

Alaptarea este incurajata in cazul celor mai multe femei cu epilepsie, chiar si in cazul acelora care fac tratament. Discuta din timp cu medicul neurolog despre orice modificare va trebui sa faci privind doza sau tipul de medicament.

Poti afla AICI mai multe despre epilepsie - care sunt cauzele si factorii de risc, simptomele asociate, metodele de diagnostic si tratament.