Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Poate fi redusa expunerea la radiatii X la examenul CT?

Poate fi redusa expunerea la radiatii X la examenul CT?

Da, folosind tehnologia DoseWatch. Aparatele CT din Centrele de Imagistica Regina Maria din Bucuresti si tara au fost recent dotate cu aceasta tehnologie inteligenta moderna. DoseWatch este un soft special care monitorizeaza doza de iradiere si ajuta la minimizarea expunerii pacientului la radiatiile X.

Investigatiile CT repetate, necesare in cazul pacientilor care necesita urmarirea pe termen lung a unor afectiuni sau monitorizarea raspunsului la tratament, pot pune probleme colaterale care sunt determinate de doza de iradiere. Tehnologia DoseWatch – un soft special care monitorizeaza doza de iradiere – ajuta la minimizarea expunerii pacientului la radiatii, pana la o limita rezonabila astfel incat calitatea investigatiei sa nu fie afectata.

Toate detaliile despre DoseWatch si beneficiile sale le-am aflat de la Dr. Paul Biris, medic primar radiologie si imagistica medicala, Centru de Imagistica Campus Medical Brasov. 

Ce este tehnologia Dose Watch?

Dose Watch inseamna un fel de „Big Brother” al investigatiilor radio-imagistice care functioneaza cu radiatii X. Este vorba de un soft care urmareste  in permanenta  fiecare investigatie,  adunand date in ceea ce priveste parametrii folositi si  doza de iradiere, reusind la final sa ofere date statistice pe care operatorul, impreuna cu fizicienii si medicii imagisti, le pot ajusta in asa fel incat sa reduca la maximum doza de iradiere pentru fiecare investigatie si pentru fiecare aparat in parte.

Cat de mult pot fi reduse radiatiile?

Reducere expunerii la radiatii se face conform principiilor ALARA – As Low As Reasonably Achievable – cat mai scazut posibil, in mod rezonabil, pentru minimizarea expunerii. Reducerea iradierii se poate face pana in punctul in care nu vor aparea interferente cu calitatea imaginilor obtinute. Scopul, pana la urma, al investigatiei CT este de a pune un diagnostic corect care sa fie in folosul pacientului si nu reducerea dozei in sine. Cu siguranta, exista protocoale care nu necesita modificari dupa instalarea softului, ele fiind configurate foarte bine de la inceput.

De ce este important ca un centru de imagistica sa investeasca intr-o astfel de tehnologie?

Motivul principal este respectul fata de pacient, dorinta de a-i oferi servicii de calitate, cu efecte adverse reduse la maxim.

Care sunt beneficiile DoseWatch pentru pacienti?

Avantajul pentru pacient este certitudinea ca noi, medicii, reusim, fara a ne abate de la calitatea investigatiei, sa-i oferim o examinare foarte buna calitativ, dar cu reducerea la maxim a iradierii.

Care sunt beneficiile DoseWatch pentru medicii imagisti?

Avantajul pentru medic este satisfactia de a putea oferi cea mai buna optiune in ceea ce priveste raportul dintre calitatea imaginii si implicit calitatea rezultatului si doza de iradiere primita.

Cum se diferentiaza un aparat CT care are aceasta tehnologie de un altul fara?

Softul DoseWatch se poate instala pe orice aparat CT, scopul fiind acela de a reduce la maxim iradierea inutila cauzata de setari eronate ale fiecarui protocol de explorare in parte. Nu exista o legatura intre performanta unui aparat si technologia DoseWatch.

La ce tip de investigatii imagistice se poate aplica DoseWatch?

DoseWatch se poate aplica la absolut toate investigatiile imagistice ce implica radiatii X si, implict, iradiere.

Exista un cost suplimentar pentru pacient?

Nu.

Impieteaza DoseWatch asupra calitatii/ rezultatului investigatiei CT?

Poate influenta calitatea si, implicit, rezultatul, doar atunci cand interpretarea datelor oferite de acest soft se va face exclusiv de catre un medic sau de un fizician. Unul doreste calitate, iar celalalt doreste reducerea iradierii. In schimb, daca aceste date vor fi analizate in echipa, in incercarea de a ajunge la un echilibru intre doza si calitatea imaginii, calitatea si rezultatul investigatiei vor fi un succes. 

Care sunt avantajele investigatiei CT?

  • Sintetic, avantajele Computer Tomografiei sunt:
  • Achizitia rapida a  imaginilor –cateva minute, fata de cateva zeci de minute in cazul rezonantei magnetice
  • Oferirea de informatii mult peste cele oferite de metodele radiografice clasice (radiografia, cistografia, urografia, mielografia, examinarile radiografice dedicate tractului digestiv)
  • Disponibilitatea mai mare
  • Este neinvaziva si nedureroasa
  • Pretul este mai accesibil fata de rezonanta magnetica

Care ar fi limitele și dezavantajele acestei investigatii?

Dezavantajele sunt legate de iradiere si de reactiile adverse la substantele de contrast pe baza de iod.

Ce inseamna o doza prea mare in cazul investigatiilor CT pentru pacient?

Nu exista “prea mult” daca indicatia unei anumite investigatii imagistice CT este justificata si ajuta la stabilirea unui diagnostic si, implicit, la tratarea corecta a unor afectiuni. Pentru un pacient care face o singura examinare computer tomografica, doza de iradiere nu este periculoasa. In schimb, pentru pacientii care au nevoie de investigatii repetate – ca de exemplu pacientii oncologici – problema iradierii este foarte importanta, in anumite cazuri riscul dezvoltarii unor boli colaterale induse de iradiere fiind crescute.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor