Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Plimbarile scad riscul de accident vascular cerebral la femei

Plimbarile scad riscul de accident vascular cerebral la femei

O plimbare de cateva ori pe saptamana reduce riscul de accident vascular cerebral si chiar imbunatateste starea generala de sanatate, mentinand sub control si greutatea corporala.

Un studiu publicat in revista Stroke a concluzionat aceasta dupa analizarea unor chestionare referitoare la cancer si nutritie, chestionare ce au fost completate de un numar de 13.576 barbati si 19.416 femei (cu varste cuprinse intre 29 si 69) din Spania.

Participantii au fost evaluati timp de 10-14 ani, in tot acest timp cercetatorii putand sa le evalueze nivelul de activitate fizica si sa inregistreze fiecare accident vascular cerebral suferit.

Desi mersul pe jos nu a avut un impact prea mare asupra riscului de accident vascular cerebral pentru barbati, femeile care au mers timp de mai mult de trei ore si jumatate, in fiecare saptamana, au suferit mai putine accidente vasculare cerebrale decat cele care nu au mers in mod regulat. Acest studiu nu dovedeste, totusi, ca mersul pe jos previne accidentele vasculare cerebrale, in parte deoarece activitatile oamenilor nu au fost relatate cu exactitate. Cu toate acestea, o constatare similara reiese din studiul organizatiei Women’s Health Initiative, publicat acum doi ani. In acest studiu, femeile care au mers timp de doua sau mai multe ore pe saptamana au avut un risc de accident vascular cerebral cu 30% mai mic decat cele care au fost mai putin active. Aceste studii subliniaza importanta de a face miscare in mod regulat pentru a reduce riscul cardiovascular.

Text: www.health.harvard.edu