Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pentru a preveni ingrasarea dupa o cura de slabire, faceti miscare!

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Activitatea fizica si alimentatia merg intotdeauna mana in mana, iar mentinerea unei greutati corporale constante este rezultatul echilibrului dintre caloriile primite prin mancare si cele consumate prin miscare.

Energia consumata prin mers = 1 cal/kg corp/kilometru

Pentru a preveni ingrasarea sau a mentine rezultatele obtinute dupa o cura de slabire, este nevoie de miscare zilnica (30-60 de minute), indiferent daca asta inseamna mers, plimbare, alergat, sala de forta, inot, dans, bicicleta sau doar urcat pe scari. Acest consum energetic permite arderea eficienta a caloriilor din mancare si mentine procesele metabolice la un nivel optim.

Prin activitate fizica ne si disciplinam, de aceea persoanele care practica sportul in mod regulat reusesc sa respecte cu usurinta regulile unei cure de slabire si mentin eficient rezultatele acesteia pe termen lung.

Pe langa faptul ca arde caloriile in mod direct, miscarea contribuie la accelerarea metabolismului, deci creste indirect consumul energetic. Acest efect este de 2 tipuri:

  • pe termen scurt – exercitiul fizic determina mobilizarea depozitelor de grasime din organism pentru a face posibila contractia musculara.
  • pe termen lung – sportul creste masa musculara si cantitatea de tesut ne-gras din organism, care este, din punct de vedere metabolic, activ fata de tesutul adipos (grasimea) care nu consuma calorii; rata metabolismului bazal (consumul de calorii in repaus sau in somn) va fi marita automat daca este imbunatatita compozitia corporala.

In plus, miscarea reduce stresul, scade incordarea psihica si permite un control mai bun al apetitului. Imediat dupa sport foamea este inhibata de glucidele si lipidele care au fost mobilizate din depozitele orga-nismului in vederea efortului, iar prezenta lor in sange mimeaza starea de satietate.

O persoana care inlocuieste statul la televizor cu 30 minute de mers zilnic face o cheltuiala energetica echivalenta cu 9 kg greutate corporala pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca poate slabi sau cel putin nu se ingrasa cu aceasta valoare, doar fiind activa.