Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Nu lăsa adenomul de prostată să-ți modifice stilul de viață!

Spitalul Euroclinic

Adenomul de prostată este o afecțiune frecventă care apare la bărbat pe măsură ce acesta înaintează în vârstă și care îi poate influența negativ calitatea vieții. 

Uneori, cei afectați sunt nevoiți să-și modifice în mare măsură rutina zilei în jurul acestei boli: vor evita să bea lichide, astfel încât să nu fie nevoiți să meargă la toaletă sau își vor organiza activitățile zilnice încât să aibă acces ușor la baie.

Când simptomele interferă cu rutina de zi cu zi, se recomandă ca pacienții să consulte medicul specialist urolog pentru un tratament eficient. Dacă adenomul de prostată nu este tratat, pot apare complicații grave, cum ar fi infecțiile severe ale căilor urinare, retenția urinară sau chiar insuficiența renală.

Ce este adenomul de prostată?

Adenomul de prostată este o tumoră benignă a prostatei care apare la aproximativ jumătate din bărbații cu vârsta de 50 ani și la 90% din bărbații peste 80 ani.

Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin si are rolul de a secreta o parte din lichidului seminal. O prostată normală are mărimea unei alune și căntărește aproximativ 20-25 de grame la adult. Este situată în loja prostatică, sub vezica urinară, încercuind uretra, tubul prin care urina este eliminată afară din corp.

Prostata începe să se mărească în mod natural ca urmare a înaintării în vârstă. La anumiți bărbați, această creștere va determina obstrucția uretrei cu îngreunarea evacuării urinii din vezica urinară.

Ai simptome?

Simptomele sunt extrem de variate și de multe ori în fazele incipiente nu-l deranjează pe pacient în asemenea măsură încât să-l determine să se prezinte la un control de specialitate.

Primele simptome care ar trebui să-ți atragă atenția sunt:

 • urinare frecventă în cursul nopții (mai mult de 2 ori)
 • un început ezitant al urinării - bărbatul așteaptă un timp până începe să urineze
 • jet urinar cu presiune slabă - picăturile de urină pot ajunge "pe bombeu"
 • jet urinar intermitent sau întrerupt
 • urinare dificilă - pacientul se forțează să urineze și să-și evacueze vezica urinară
 • urinare prelungită din cauza faptului că presiunea jetului este scazută
 • senzația de golire incompletă a vezicii urinare
 • senzația bruscă și imperioasă de a urina, aproape imposibil de amânat
 • infecții urinare tratate, însă recidivate
 • hematurie intermitentă,(prezenta sângelui în urină)

Ideal ar fi ca orice bărbat cu vârsta peste 50 de ani să se prezinte la control urologic de două ori pe an, astfel încât afecțiunea să fie diagnosticată cât mai precoce. Nu de puține ori, fenomenele iritative și obstructive devin supărătoare atunci când boala este avansată, iar tratamentul este dificil și costisitor.

Medicul specialist urolog va stabili, prin întrebări și chestionare specifice, gradul de disconfort și de severitate a simptomelor. Un istoric medical complet este indispensabil pentru stabilirea unui diagnostic inițial corect.

Uneori simptomele adenomului de prostată pot fi confundate cu simptomele din anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi: Parkinson idiopatic, diabet zaharat, leziuni de coloană vertebrală (sindromul de coadă de cal), intervenții chirurgicale în regiunea pelvină, etc. Diferențierea tulburărilor neuropatice ale vezicii de simptomele adenomului de prostată poate fi realizată numai de către medicul urolog.

Ce investigații îți va recomanda medicul urolog?

Fiecare bărbat cu vârsta de peste 50 ani ar trebui să facă următoarele investigații de rutină:

 • Consult urologic de 2 ori pe an cu tușeu rectal pentru stabilirea mărimii, formei și consisteței prostatei
 • Analize: determinarea valorilor PSA și free PSA; urocultură, sumar de urină, creatinină, uree
 • Ecografie de aparat urinar
 • Uroflowmetria prin care se înregistrează debitul micțional (indicată doar la anumiți pacienți)

Cum se tratează adenomul de prostată?

Tratamentul adenomului de prostată depinde de severitatea simptomelor și are ca obiective ameliorarea acestora și îmbunătățirea calității vieții. Pacientii pot beneficia de o gamă largă de opțiuni de tratament, atât medicamentos, cât și chirurgical. Pe baza rezultatelor examenelor clinice și paraclinice, medical urolog va decide împreună cu tine metoda cea mai eficientă de tratament.

Tratamentul medicamentos

Simptomele moderate pot fi tratate cu succes cu medicamente. Terapia va fi personalizată, medicul indicând cel mai potrivit medicament pentru cazul tău. Tratamentul specific indicat unui pacient nu poate avea același efect si la alți pacienți care aparent au simptome asemănătoare, dar care nu au fost diagnosticați de medic. Nu recomandăm automedicația care poate avea efecte negative asupra stării de sănătate a pacientului.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical este necesar în cazurile în care medicamentele nu au efect sau nu sunt bine tolerate sau când există deja complicații severe. Operația constituie opțiunea de tratament cea mai eficientă, deoarece se adresează cauzei problemei: țesutul mărit este îndepărtat chirurgical și astfel uretra este decomprimată.

Astăzi, chirurgii urologi pot alege dintr-o gamă variată de tehnici chirurgicale cum ar fi:

 • Operatii clasice deschise (adenomectomia chirurgicală). Acestea sunt indicate în cazul prostatelor mari, cu patologii asociate
 • Operatii endoscopice (rezecția adenomului pe cale transuretrală). Procedura este minim invazivă și are beneficii importante pentru pacient: fără cicatrici abdominale, spitalizare scurtă de 48 de ore și recuperare rapidă, cu reluarea activităților sociale în scurt timp

Te încurajăm să vorbești cu medicul urolog despre simptomele tale și despre ce opțiuni de tratament sunt cele mai potrivite în cazul tău!

Dr. Seyed Aghamiri, medic primar urolog, Doctor în Științe Medicale

Competențe în: Ecografie generală, Endourologie - Ureteroscopie, Laparoscopie urologică

Arii de interes medical: adenomul de prostată, cancerul de prostată, incontinența urinară de efort

Spitalul Euroclinic

Text: Dr. Seyed Aghamiri, medic primar urolog, Spitalul Euroclinic