Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Lipsa somnului duce la deshidratare

Lipsa somnului duce la deshidratare

Adultii care dorm doar sase ore pe noapte au risc mai crescut de a fi deshidratati in comparatie cu cei care dorm mai mult de sase ore pe noapte, se arata intr-un studiu publicat la finalul lui 2018 in revista americana Sleep, publicatia oficiala a Sleep Research Society (SRS). Potrivit cercetarilor, unele dintre simptomele somnului insuficient, precum oboseala, gandirea incetinita si durerile de cap de dimineata pot fi cauzate de deshidratare.

In cadrul cercetarii, au fost analizati aproximativ 20.000 de adulti americani si chinezi. La ambele populatii, persoanele care au declarant ca au dormit sub sase ore pe noapte a fost inregistrat un risc cu 59% mai crescut de deshidratare fata de cei care au dormit 7-8 ore pe noapte. Specialistii considera ca rezultatele studiului ar putea sa reflecte activitatea nocturna a hormonului vasopresina, care contribuie la reglarea apei in organism. In timpul somnului, glanda pituitara din creier foloseste vasopresina pentru a transmite rinichilor sa retina fluidele in organism in loc sa le elimine prin urina.

In mod normal, glanda pituitara elibereaza mai multa vasopresina mai tarziu in ciclul de somn; asadar, daca o persoana se trezeste dimineata, la rinichi ajunge o cantitate mai mica din acest hormon care sa ii ajute sa pastreze apa. Cel mai bun remediu in acest caz este sa dormi mai mult. Insa, daca nu poti, asigura-te ca bei cel putin un pahar mare cu apa imediat dupa ce te trezesti dimineata.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu