Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Limbajul afectiv in comunicarea in cuplu

In terapia de cuplu unul dintre cele mai importante demersuri vizeaza segmentul comunicarii. Cum in cuplu nu putem vorbi decat despre comunicarea afectiva, limbajul afectiv este de cele mai multe ori "avariat" si reprezinta prima etapa a procesului de recuperare. Nu de putine ori, rezolvand limbajul in cuplu, implicit solutionam mai multe probleme decat ne putem inchipui.

Ce presupune consilierea psihologica in comunicarea in cuplu?

“Cand cineva nu ne iubeste asa cum am vrea noi sa fim iubiti nu inseamna ca nu ne iubeste cu adevarat”. Acesta este rationamentul cu care putem incepe demersul terapeutic si consilierea psihologica pe segmentul comunicare/ abordare afectiva - autentica. Inainte de toate, stabilim cum comunicam partenerului “ce vreau", apoi "ce gandim" si nu in ultimul rand ”ce simtim", invatand noi insine sa facem diferenta intre ce gandim, ce simtim si ce /cum comunicam partenerului nostru. Forma in care un individ comunica este deseori determinanta asupra continutului.

Limbajul unei persoane reflecta intreaga istorie a personalitatii sale si este rezultatul imbinarii celor trei facultati ale gandirii: intelectul, ratiunea si creativitatea. Gandirea si limbajul sunt componente puternic interconectate si constituie un important filon al comunicarii.

Limbajul afectiv

Limbajul afectiv este cel mai important intr-o relatie de cuplu. Daca uitam sa ii spunem partenerului nostru “cat de mult conteaza pentru noi”, riscam degradarea relatiei in sine, insa daca mesajele apreciative sunt insotite de o mangaiere fina si simpla, obtinem nu numai armonie in cuplu, ci si mai multa intelegere atunci cand avem nevoie de ea. Relatia de cuplu presupune armonie intre toate cele trei dimensiuni ale sale, respectiv sexuala, afectiva si relationala.

Calitatea timpului petrecut in doi se amelioreaza considerabil, declaratiile se imbunatatesc, darurile se inmultesc, serviciile ”pentru si de dragul” celuilalt se transforma in mici placeri personale, iar dinamica sexuala se imbunatateste, atat din punct de vedere al calitatii contactului fizic, cat si din cel al consecventei acestuia.

Tehnica abordarii afective

Dupa analiza si dezvoltarea acestui segment, intram in tehnica abordarii afective, iar comunicarea catre partener trebuie facuta in sensul impactarii acestuia si a alinierii propriului mesaj cu cel folosit /utilizat de partener.

Intrucat limbajul afectiv se desfasoara pe mai multe planuri: ton, verbal, non-verbal si tactil, impreuna vom cauta abordarea cea mai potrivita pentru ambii parteneri. Odata pusa la punct comunicarea afectiva, toate celelalte componente incep sa se dezvolte armonios, avand astfel sansa de a trai o relatie echilibrata si autentica din toate punctele de vedere.

Text: Psiholog Monica Silinescu, Trainer dezvoltare personala