Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente: Este nevoie sa iau suplimente pe langa medicatia pentru tiroida?

Intrebari frecvente: Este nevoie sa iau suplimente pe langa medicatia pentru tiroida?

Intrebare: Am cautat pe internet informatii despre afectiunea mea tiroidiana si am ajuns pe numeroase site-uri care vand o multime de suplimente - seleniu, vitamine, alge, pentru a da doar cateva exemple - despre care se presupune ca ajuta la sanatatea tiroidei. Ar trebui sa iau si altceva alaturi de medicamentele mele pentru tiroida?

Raspuns: Nu este un lucru neobisnuit. Daca scrii cuvantul „tiroida” in motorul de cautare, vei gasi multe articole si reclame care promoveaza o gama de suplimente - unele despre care se crede ca ar imbunatati sanatatea tiroidei, altele care pretind ca accelereaza metabolismul sau chiar vindeca hipotiroidismul. Adesea, aceste reclame se adreseaza persoanelor supraponderale care se afla in cautarea unor solutii pentru problemele lor cu greutatea sau se adreseaza persoanelor care iau medicamente pentru tiroida, dar prezinta in continuare simptome.

Disponibilitatea terapiilor alternative pe internet a determinat utilizarea pe scara larga a suplimentelor al caror efect nu a fost demonstrat si care nu sunt reglementate de catre FDA (Agentia Americana a Medicamentului), nici aprobate pentru tratamentul hipotiroidismului. Majoritatea acestor produse sunt cuprinse in doua categorii: suplimente alimentare (vitamine disponibile fara reteta, minerale, plante medicinale sau orice alte substante care cresc aportul alimentar total) si “nutraceutice” – termen din engleza care reprezinta o combinatie a doua cuvinte: nutritie si farmacie si care se refera la suplimente alimentare care contin forme concentrate dintr-o substanta prezumtiv bioactiva in doza mai mare decat cele care pot fi obtinute din alimente).

Noi cercetari arata ca multe din aceste suplimente contin niveluri potential periculoase de hormoni tiroidieni, desi un consumator nu va sti niciodata acest lucru doar citind ingredientele. Deci, daca folosesti sau ai in vedere utilizarea unui supliment, discuta cu medicul tau. Acesta iti poate spune daca respectivul supliment va interfera cu medicamentele pe care le iei deja sau cu sanatatea ta.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)