Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente: Am simptome de hipotiroidism, dar analizele au iesit normale. Ce altceva sa mai fac?

Intrebari frecvente: Am simptome de hipotiroidism, dar analizele au iesit normale. Ce altceva sa mai fac?

Intrebare: Ani la rand am luat aceeasi doza de T4, dar in ultima vreme am avut simptome de hipotiroidism - oboseala, dificultatea in a slabi si sensibilitate la frig. Cand mi-am facut analizele, eram sigura ca doctorul imi va creste doza de medicamente, dar nu a facut asta, deoarece rezultatele analizelor au iesit normale. Ce altceva ar trebui sa mai fac?

Raspuns: Acestea sunt plangeri foarte frecvente, indiferent daca suferi sau nu de hipotiroidism. Daca faci tratament pentru hipotiroidism, medicul trebuie sa-ti monitorizeze simptomele precum si nivelul de TSH din sange. Dificultatea consta in faptul ca simptomele sunt foarte subiective si, daca rezultatele testelor TSH si T4 sunt normale, doctorul considera ca substitutia cu hormoni tiroidieni este suficienta. Totusi, este posibil sa te simti mai bine daca doza medicamentelor ar fi crescuta. Totusi, medicii sunt foarte reticenti in a creste dozele, deoarece chiar si un exces minim de hormoni tiroidieni poate avea consecinte grave, inclusiv probleme cardiovasculare si pierderea masei osoase. O alternativa des folosita la tratamentul cu T4 este o combinatie de T4 si T3. Daca problema persista, discuta cu medicul cu privire la testarea acestei metode. In cazul unor persoane, tratamentul amelioreaza simptomele peristente, insa in cazul altora, nu.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)