Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertiroidism: tratamentul chirurgical

Operatia trebuie efectuata de un chirurg cu experienta extinsa in chirurgia tiroidiana.

Medicul poate sa recomande o cura cu medicamente antitiroidiene inainte de intervenția chirurgicala. In unele cazuri severe de boala Graves, cand nivelul hormonilor tiroidieni trebuie controlat rapid in vederea pregatirii pentru interventia chirurgicala, sunt utilizate medicamente pe baza de iod.

In timpul operatiei, glanda tiroida este de obicei indepartata printr-o incizie deschisa. Procedura este uneori efectuata endoscopic (cu instrumente miniaturale introduse prin incizii minuscule la nivelul pielii), dar aceasta nu este metoda tipica. Chirurgia tiroidei are un palmares solid si dovedit ca fiind sigura si foarte eficienta. Complicatiile majore apar la mai puțin de 2% din pacienții operati de un chirurg de tiroida experimentat.

Complicatiile interventiei chirurgicale

Complicatiile care pot sa apara includ deteriorarea glandelor paratiroide, care sunt localizate in spatele tiroidei si care controleaza nivelul de calciu din organism. De asemenea, este posibila deteriorarea celor doi nervi laringieni, localizati de o parte si de alta a gatului, care controleaza corzile vocale, provocand raguseala sau pierderea vocii. Daca se produce deteriorarea unuia dintre acesti nervi, pierderea vocii este de obicei temporara sau partiala. Daca deteriorarea se produce la ambii nervi, pierderea vocii este mai severa si putin probabil sa se vindece de la sine.

Daca glanda tiroida a fost extirpata complet, nu mai exista tesut tiroidian care sa produca hormoni tiroidieni si vei suferi de hipotiroidism, ceea ce face necesara substitutia hormonala tiroidiana pentru restul vietii. Unele persoane care au ramas cu o parte din glanda tiroida sunt suficient de norocoase sa nu aiba nevoie de hormoni de substitutie. Totusi, aceste persoane trebuie sa isi faca periodic analizele de sange pentru a monitoriza nivelul hormonilor tiroidieni.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)