Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertiroidism: semne si simptome la varstnici

Diagosticul de hipertiroidism este adesea intarziat in cazul persoanelor in varsta din cauza ca acestea nu prezinta simptomele pe care le experimenteaza persoanele tinere. Unele persoane in varsta au simptomele clasice de hipertiroidism, insa aceasta grupa de varsta prezinta de obicei cateva sau doar unul dintre urmatoarele simptome:

  • Depresie. Spre deosebire de tineri, este mai probabil ca o persoana in varsta care sufera de hipertiroidism sa dezvolte depresie.
  • Insuficienta cardiaca. Cel mai evident semn de hipertiroidism la persoanele in varsta este adesea insuficienta cardiaca, ale carei simptome includ respiratie cu dificultate, umflamarea gleznelor, slabiciune si oboseala. In cazul unei tiroide hiperactive, inima pompeaza ineficient si apare congestia sangelui in plamani..
  • Fibrilatie atriala. In cadrul unui studiu in care au fost comparate persoane varstnice si tinere care sufera de hipertiroidism s-a descoperit ca 35% dintre persoanele varstnice au prezentat ritmul cardiac dezorganizat caracteristic fibrilatiei atriale, in comparatie cu doar 2% dintre tineri.Puls rapid. Unele persoane varstnice prezinta puls anormal de rapid (tahicardie), de peste 100 de batai pe minut, insa nu stiu acest lucru pana cand pulsul nu este masurat.
  • Nervozitate si epuizare. Nervozitatea si anxietatea tipice pe care le prezinta pacientii tineri se manifesta la aproximativ 20% dintre varstnicii cu tiroida hiperactiva. Unele persoane in varsta care sufera de hipertiroidism sunt letargice.
  • Pierdere excesiva in greutate. O persoana tanara care sufera de hipertiroidism poate slabi cateva kilograme, insa persoanele in varsta pierd semnificativ in greutate, pana la punctul la care pot sa para subnutriti.
  • Slabiciune musculara. Persoanele in varsta care au pierdut foarte mult in greutate foarte probabil sufera de slabiciune musculara accentuata din cauza deteriorarii accelerate a muschilor.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)