Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertensiunea – pericolul tacut al femeii aflate la menopauza

Hipertensiunea – pericolul tacut al femeii aflate la menopauza

Milioane de americance sufera de hipertensiune, punandu-le sanatatea in pericol. Te numeri printre ele?

Milioane de americani au un secret. Secretul este hipertensiunea – simptom tacut care distruge vasele de sange si suprasolicita cordul, lasandu-ne prada bolilor de inima, infarctului si mortii premature.

Un raport facut public, in septembrie 2012, de catre Centrul de control si prevenire a bolilor, dezvaluie ca o treime dintre adultii americani sufera de hipertensiune, iar jumatate dintre acestia nu fac tratament, desi sunt luati in evidenta medicilor de familie si beneficiaza de asigurare medicala.

„Un aspect al problemei este ca in momentele in care oamenii se simt bine, nivelul tensiunii arteriale este ridicat, supunand vasele de sange la presiuni mari, fara ca indivizii fie constienti de acest lucru”, sustine Dr. Deepak Bhatt, profesor  la Harvard Medical School si director al Programului Interventional integrat cardiovascular, de la Clinica de Obstretica-Ginecologie din cadrul Spitalului Brigham din Boston.

"Tensiunea arteriala este de fapt o boala dificila", adauga el. "Riscul de a dezvolta  hipertensiune arteriala este extrem de mare in cazul unei persoane care traieste suficient de mult." Acest lucru e valabil mai ales la femei, dupa menopauza, cand creste presiunea sangelui. Pana in momentul in care ating varsta de 60-70 de ani, 70% dintre femei au hipertensiune arteriala. Dupa 75 de ani, aceasta cifra creste la aproape 80%, spun studiile efectuate de Center for Disease Control and Prevention - CDC (Centrul de control si prevenire a bolilor).