Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gripa: cum se raspandeste?

Gripa: cum se raspandeste?

Persoanele care au gripa pot raspandi infectia la alte persoane, aflate la aproximativ 2 metri distanta, potrivit Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC- Centre for Disease Prevention and Control). 

Virusurile gripale se raspandesc, in principal, pe calea aerului, prin particulele eliminate in momentul in care oamenii tusesc, stranuta sau vorbesc. Aceste particule pot ajunge la nivelul nasului sau gurii oamenilor din apropiere si uneori pot fi inhalate. De asemenea, desi mai putin frecvent, virusul gripal poate rezista pe diferite suprafete si obiecte si te poti infecta daca le atingi si apoi duci mana la gura sau nas fara sa te speli inainte.

Gripa este contagioasa

In general, adultii pot infecta alte persoane inca dinainte ca primele simptome de gripa sa se manifeste, iar perioada de contagiozitate dureaza pana la 5-7 zile de la debutul simptomelor de gripa. 

Odata ce virusul gripal patrunde in organism, pot trece de la 1 la 4 zile pana cand incep sa apara simptomele. Prin urmare, poti transmite gripa la altcineva inca dinainte sa stii ca esti bolnav. Mai mult, unii oameni pot fi infectati cu virusul gripal fara sa aiba vreun simptom de boala, putand raspandi virusul altor persoane.

Retine: Copiii pot transmite virusul gripal timp de mai mult de 7 zile!

Obiceiuri sanatoase care tin gripa la distanta

Poti evita sa te imbolnavesti de gripa daca stai departe de persoanele bolnave. La randul tau, in cazul in care esti deja bolnav, este recomandat sa stai acasa, pentru a nu-i imbolnavi pe altii.

De asemenea, este important sa te speli pe maini de mai multe ori pe zi, cu apa si sapun. In cazul in care apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste o solutie pe baza de alcool.

Lenjeria de pat, tacamurile si farfuriile care apartin persoanelor bolnave nu ar trebui impartite cu nimeni inainte sa fie spalate, intr-o masina de spalat vase sau manual, cu detergent.

In plus, suprafetele frecvent atinse trebuie curatate si dezinfectate cu detergent la domiciliu, la locul de munca si la scoala, mai ales daca cineva este bolnav.

Surse:
www.cdc.gov

Afla mai multe informatii in sectiunea Totul despre gripa

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.